(Bilde: iniLabs / Akam)

Dette kameraet ser som øyet ditt

Forskere er ett steg nærmere «seende» datamaskiner.

Et biologisk øye jobber ikke på samme måte som et digitalkamera, som tar opp all informasjon i bildet regelmessig, gjerne 30 ganger i sekundet.

I stedet registrerer nevronene på netthinnen kun forandringer i synsfeltet idet de skjer, typisk når lysintensiteten endrer seg. 

Etterligner netthinnen

Kameraet iniLabs DVS128 («Dynamic Vision Sensor») arbeider på denne måten. Kameraet tar kun opp endringer i bildefeltet, mens det ignorerer alt som ikke forandrer seg. Dermed er enorme mengder med redundante, gjentatte data eliminert.

Les også: Tar bilder fra umulige vinkler

Kameraet etterligner måten et biologisk øye virker på.
Kameraet etterligner måten et biologisk øye virker på. Foto: iniLabs

I tillegg etterligner kameraet en annen av øyets egenskaper: hver enkelt piksel justerer sin egen eksponering, helt tilsvarende det som foregår inni øyet. Dermed oppnår kameraet et helt annet dynamikkomfang og lysfølsomhet, mange ganger bedre enn et konvensjonelt kamera. Dette medfører at hver piksel er ti ganger større enn de vi finner i et moderne mobilkamera.

Nå skal det sies at det er kanskje litt i overkant å omtale DVS som et «kamera». Den har en oppløsning på 128 x 128 piksler, og oppfatter kun gråtoner/lysintensitet – ikke farger. Dermed er ikke dette noe for å dokumentere familiens sommerferie, dette er mer en avansert sensor, slik produktnavnet indikerer.

Industribruk

Selskapet iniLabs, som har sin opprinnelse fra Institutt for neuroinformatikk ved universitetet i Zürich, står bak kameraet. De peker på robotikk, overvåking, automasjon i fabrikker, mikroskopi, analyse av bevegelser, hydrodynamikk og registrering av partikkelbevegelser som mulige anvendelsesområder for kameraet.

Les også: Roboter fotograferte OL i London

Prislappen gjør også at det dette er utstyr for profesjonell bruk: iniLabs oppgir en pris på 2500 sveitserfranc, altså like over 16 000 kroner med dagens kurser. På selskapets nettsider opplyses det at selskapet jobber med en neste versjon av kameraet, som skal få 240x180 pikslers oppløsning og støtte for registrering av farger.

Rask reaksjon: Studenter har lagd en robot-målmann som utnytter hastigheten til kameraet. Selv om det går fort, trenges ikke annet enn en vanlig PC for styringen.

Se videodemonstrasjon av kameraet nedenfor:

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen