Nytt kamera lager 3D-modeller på et blunk
(Bilde: Matterport)

Nytt kamera lager 3D-modeller på et blunk

Gjør det enkelt og kjapt å lage modeller av huset ditt.

De fleste hobbyfotografer bruker kameraer til å forevige øyeblikk, motiver og begivenheter, men kameraer kan også på flere måter ha en mer praktisk nytteverdi.

Et eksempel er å lage interaktive 3D-modeller av hus, av den typen man av og til kan se i boligannonser og lignende. Slike modeller er som regel ganske tidkrevende å lage, men nå kan nettstedet Wired melde om et nytt system som skal gjøre prosessen betydelig enklere og kvikkere.

Det nye systemet er utviklet av et selskap som heter Matterport og består først og fremst av et spesialdesignet 3D-kamera som er utstyrt både med 2D-sensorer og 3D-sensorer til å fange inn omgivelsene. Kameraet er i stand til å rotere automatisk 360 grader rundt.

Slik ser 3D-kameraet ut.
Slik ser 3D-kameraet ut.Foto: Matterport

Bildebehandling i skyen

Den todimensjonale og tredimensjonale bildeinformasjonen lastes så opp til en nettsky som inneholder avansert, «intelligent» programvare. Denne programvaren syr automatisk sammen all informasjonen, foretar beregninger av avstander og mål, og genererer et interaktivt 3D-rom.

Denne modellen kan du så leke deg med via en egen iPad-app. Applikasjonen lar deg både snurre på hele modellen sett utenfra, og du kan også «vandre» gjennom selve modellen, eller se den i gulvplan-format.

For å lage modellene må kameraet selvsagt flyttes rundt for å få med alle vinkler, og hvor lang tid det vil ta avhenger av størrelsen og kompleksiteten til boligen. Ifølge Wired, som prøvde systemet, vil det ta cirka 20 minutter å kartlegge ett enkelt rom, mens en leilighet på 110 kvadratmeter vil ta rundt halvannen time.

Mange bruksområder

Dette skal likevel være vesentlig raskere enn andre teknikken for 3D-modellering, og ikke minst enklere, siden mye av prosessen er automatisert.

Ifølge Matterport-sjefen Bill Brown kan systemet få en rekke bruksområder, for eksempel virtuelle museumsomvisninger, presentasjon av rom og boliger for eiendomsmeglere og hoteller, og som en måte interiørdesignere kan teste ut idéene sine på.

3D-kameraet koster 4500 dollar, altså rundt 27 000 kroner, og da følger iPad-applikasjonen med. I tillegg må man abonnere på Matterports skytjeneste, som koster fra 300 til 900 kroner i måneden, avhengig av hvor mye du har tenkt å skanne. Systemet kan bestilles fra hjemmesiden til selskapet. Se for øvrig video under.

Her er en annen modell du kan «navigere» i: NASA sydde sammen 2,5 millioner bilder av Melkeveien »

Capture Your Space With Matterport from Matterport on Vimeo.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen