Slik så kameraet ut etter to år på havbunnen.
Slik så kameraet ut etter to år på havbunnen. (Bilde: Dr. Isabelle Côté, Siobhan Gray CC-Attribution)

Dette kameraet lå to år på havbunnen – bildene er ennå intakte

Minnekort kan være ganske robuste saker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Minnekort, og da særlig SD-kortene, oppfattes gjerne som heller skjøre produkter, men nå har det dukket opp en sak som tydelig demonstrerer at minnekort kan være vesentlig mer hardføre enn man skulle tro.

Den kanadiske nyhetskanalen CBC melder nemlig nå om et kamera som ble hentet opp fra havbunnen etter hele to år, med bilder som mot alle odds fremdeles var intakte.

Funnet av dykkere

Det var en kunstner ved navn Paul Burgoyne som mistet kameraet under en lengre seilas i 2012 som endte på lettere dramatisk vis med at båten forliste utenfor kysten av Vancouver Island i det sørvestlige Canada. Et kamera var blant eiendelene som gikk ned med båten.

Dette er minnekortet som ble hentet ut av kameraet, intakt.
Dette er minnekortet som ble hentet ut av kameraet, intakt.Foto: Dr. Isabelle Côté, Siobhan Gray CC-Attribution

Tidligere denne måneden ble kameraet tilfeldigvis funnet på 12 meters dyp av en gruppe marinbiologer som drev undervannsforskning i området under ledelse av dykkerinstruktøren Siobhan Gray.

Både kamera og minnekort var naturlig nok i dårlig forfatning etter to år i saltvann, men til en viss overraskelse viste altså bildene seg å være like hele. Gray publiserte så bilder av funnet, i tillegg til bilder fra selve kameraet, på nettstedet Twitter i håp om å finne eieren.

– Fantastisk teknologi

Det lyktes de med, hvorpå den lykkelige fotografen måtte si seg mektig imponert over holdbarheten til den medtatte elektronikken.

– Jeg har en nyvunnet respekt for denne elektronikken. Man kaster jo mesteparten av det annenhvert år, men det lille kortet er et fantastisk stykke teknologi, sa Burgoyne til CBC.

Det er uvisst akkurat hva slags type kamera det er snakk om, men minnekortet var av typen Lexar Platinum II med en lagringskapasitet på 8 GB. Flere detaljer kan du lese hos CBC.

Det er ikke første gangen dette har skjedd:
Dette SD-kortet var intakt etter hele fire år i havet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen