Slik ser kameraet ut. Størrelsen lyver litt - på andre bilder ser globusen ut til å være to til fire ganger størrelsen på et menneskehode.
Slik ser kameraet ut. Størrelsen lyver litt - på andre bilder ser globusen ut til å være to til fire ganger størrelsen på et menneskehode. (Bilde: Lytro/Vimeo)

Du vet dette kameraet er sykt når det krever egen server for bildebehandling

Lytros VR-kamera skal fange ufattelige mengder data.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Husker du Lytro? Kameraprodusenten skulle revolusjonere industrien ved å utvikle kamera som fanget opp så mye data at man slapp å tenke på om bildet var i fokus. Det kunne man ordne etterpå. Selskapet har så langt ikke lykkes i å få kameraproduktene sine i alles hender, og ser nå ut til å ha helt nye planer, skriver Extremetech.

Kommer med sin egen server

Den nye planen heter Immerge, og er trolig det mest vanvittige kamerakonseptene vi har hørt om til dags dato. Prislappen er ventet å bli på over hundre tusen dollar, og for å virke må selve kameradingsen slepe på en server som tar seg av behandling av rådataene. Serveren kan maksimalt romme én time ukomprimerte opptak av gangen.

Denne serveren skal være i stand til å lagre inntil én time rådata fra kameraglobusen.
Denne serveren skal være i stand til å lagre inntil én time rådata fra kameraglobusen. Foto: Lytro/Vimeo

Det er altså et kamera litt utenom det vanlige det er snakk om. Selv de mange spesielle VR-riggene vi hører om blekner i forhold.

Grunnen til at det blir så mye data av det er at Lytro igjen har ambisjoner om å få med seg omtrent alt av lysdata som kommer inn i kulen. Disse dataene brukes blant annet til å beregne avstander mellom objekter slik at omgivelsene kan gjenskapes mest mulig realistisk i etterkant.

Kombinerer datagrafikk med opptak

Dette kan ha en del å si for realismen når du beveger deg rundt i et opptak med VR-briller, men Lytro og deres partnere fremhever dessuten at dette vil gjøre det langt enklere å kombinere ekte opptak med visuelle effekter.

I selskapets presentasjonsvideo forklarer grunnleggeren av VR-portalen Vrse, Aaron Koblin, at Immerge slett ikke er så dyrt sammenliknet med det som finnes i dag.

— Det er fortsatt mange begrensninger. Det vi helst vil ha er overbevisende resultater fra datagrafikk blandet med ekte opptak uten å måtte betale fem millioner dollar for utstyret, sier Koblin.

Lager VR-miljøet på en helt annen måte

En annen fordel kommer av at utstyret i praksis har alle detaljene for området det filmes på. Her er det ikke snakk om å sy sammen bilder, med de problemene det kan by på. Hele omgivelsene gjenskapes inni VR-brillen, og utgangspunktet ditt skal derfor kunne være hvor som helst i bildet.

Ønsker du å plassere deg hvor som helst i dagens VR-opptak kan du støte på linjene der bildet er sydd sammen med data fra andre kamera, eller du kan havne et sted som ikke er i fokus.

Lite informasjon om spesifikasjoner

Lytro sier dessverre lite om tekniske spesifikasjoner, eller hvor mye lagringsplass den flyttbare serveren har. Hva slags datarater som kreves for å kunne titte på materialet i etterkant er også i det blå. Vi regner med du skal ha en noenlunde potent bredbåndslinje om du skal strømme dette materialet.

Det de imidlertid sier er at alle eksisterende VR-briller skal kunne gjenskape innholdet, i tillegg til at en del kommende varianter får støtte.

Det store spørsmålet nå er om Lytro lykkes bedre med sin nye bedriftssatsning enn med forløperne.

Her kan du lese mer om Lytros tidligere satsning, Illum. Det speilrefleksliknende kameraet som fanget både fokusinformasjon og bilder.

(Kilder: Lytro.com, Extremetech.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen