Dette kameraet kan redde plantene dine
(Bilde: Public Lab/Kickstarter)

Dette kameraet kan redde plantene dine

Kickstarter-prosjekt tar sikte på å gi deg grønne fingre.

Å bruke kameraer som registrerer infrarødt lys har lenge vært brukt til å sjekke den fysiske tilstanden til planter og trær, men denne teknikken er lite utbredt utover det profesjonelle markedet.

Nå viser seg at også vanlige bønder og hobbybotanikere billig og forholdsvis enkelt kan dra nytte av de ellers usynlige fargeverdiene.

Folkefinansiering

Kickstarter finner vi nemlig fotoprosjektet Infragram, som satser på å levere billige kameraer som klarer å fange infrarødt lys. Det er beregnet på privatpersoner som ønsker å gi plantene sine ekstra oppfølging, og kan få stor betydning for bønder som ellers aldri ville fått råd til tradisjonell IR-overvåkning.

Mens det lyset som er synlig for det menneskelige øyet har bølgelengder mellom 400 og 700 nanometer, har det infrarøde lyset enda lengre bølger og gjør det derfor ikke mulig for oss å oppfatte det.

Gjennom fotosyntesen, altså når en plante produserer sukker, absorberes det meste av det synlige lyset, mens nesten alt av det infrarøde reflekteres og sendes ut igjen. Desto mer infrarødt lys som reflekteres, jo mer aktiv og frisk er planten.

Mesteparten av det synlige lyset absorberes, mens de infrarøde strålene sendes tilbake.
Mesteparten av det synlige lyset absorberes, mens de infrarøde strålene sendes tilbake. Her ser vi også hvorfor planter ser grønne ut, nemlig fordi det grønne lyset reflekteres mer enn det blå og røde. Foto: Public Lab/Kickstarter

Kombiner to bilder

Når man tar et bilde med Infragram får man to bilder, et med infrarødt lys og et med vanlig lys. For å kunne lese av tilstanden til plantene, må disse bildene mikses sammen i etterkant, og per nå er det flere måter å gjøre dette på.

Produsenten holder på å utvikle en nettside der man enkelt kan laste opp bildene for behandling, og en tidlig versjon av siden er allerede oppe og står. Det er også mulig å gjøre det samme manuelt i programmer som Photoshop og Gimp.

Infragram-prosjektet har ennå en snau måned igjen av finansieringsperioden sin, men har allerede nådd målet sitt på 30 000 dollar, eller omtrent 175 000 norske kroner.

Dersom du ønsker å ta ekstra godt vare på avlingene på åkeren og blomstene i vinduet, eller om du bare er nysgjerrig på hvordan det hele fungerer er det er fortsatt mulig kjøpe dette utradisjonelle kameraet - tilbudene starter på 35 dollar (ca. 200 kr).

Fotografering betyr «å tegne med lys», men hva menes egentlig med det? Her kan du lese vår guide til hvordan du får mest mulig ut av lyset»

(Kilde: Kickstarter.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen