(Bilde: Kiri Wagstaff)

Dette kameraet er nysgjerrig

Smarte kameraer på romsonder velger selv hva det er verd å se nærmere på.

Romsonder jobber alene og langt hjemmefra. De kontrolleres tradisjonelt ved å sende bilder tilbake til jorden, og så motta detaljerte instruksjoner fra forskerne der, basert på analyser av bildene.

Dette blir mindre og mindre praktisk, jo lengre unna Jorden sonden befinner seg. Sondene må lære å gjøre mer på egen hånd.

Lite og langsomt

TextureCam under testing i Mojave-ørkenen, et miljø som minner om Mars.
TextureCam under testing i Mojave-ørkenen, et miljø som minner om Mars.Foto: Kiri Wagstaff

Selv fra Jordas nabo Mars, er distansen et problem. For robotene som jobber på overflaten til Mars, er tur-returtiden for radiosignalene mellom Mars og kontrollsenteret på Jorden 40 minutter. Dette gjør fjernstyring i sanntid umulig.

I tillegg er kapasiteten for bildeoverføring dårlig: Ytelsen på denne forbindelsen er på 0,012 Megabits per sekund, eller om lag en 250-del av det vi er vant med fra 3G mobilkommunikasjon. Dermed er det et sterkt begrenset antall bilder roboten kan sende tilbake til Jorden.

Begge disse problemene tilsier at roboten må gjøre mer selv, og ta sine egne beslutninger på stedet. I tillegg er det en stor fordel at den kan velge hvilke bilder som er interessante, og dermed verd å sende hjem.

Les også: Dette kameraet ser som øyet ditt

«TextureCam»

Hvordan TextureCam identifiserer stein på bakken.
Hvordan TextureCam identifiserer stein på bakken.Foto: TextureCam

Forskerne ved NASAs underavdeling Jet Propulsion Lab (JPL) har derfor begynt å

utvikle kamerasystemer som er smartere enn før. Det har resultert i kameraet «TextureCam», et kamera med to sensorer som tar opp 3D-bilder.

Egne prosessorer på romsonden analyserer deretter bildene på stedet, for å identifisere teksturer i bildene. Slik ser roboten forskjell på himmel, sand og stein i bildet, i tillegg til at den analyserer farger for å se om det finnes interessante ting, som for eksempel belegg på steinene den ser.

Fargeanalyse som avdekker belegg på stein.
Fargeanalyse som avdekker belegg på stein.Foto: Christoph Gross, Lorenz Wendt, Alexandra Bonnici, Patrick McGuire

Siden bildet tas i 3D, klarer roboten også å beregne hvor langt det er til steinen den ser. Dermed kan den kjøre fram dit for å ta en prøve, uten å måtte vente på instruksjoner fra Jorden. Roboten kan også gjøre langt mer informerte valg om hvilke bilder som skal sendes tilbake til Jorden.

Med denne teknologien forventer JPL at framtidens roboter skal jobbe langt mer uavhengig enn før. De ser for seg at dette skal brukes i roboten som skal til Mars i 2020, i tillegg til ekspedisjoner til andre planeter og måner som ligger enda lenger bort.

Les også: Roboter hjalp til med foto under Wimbledon-turneringen

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen