Dette gjorde vi det året Hardware.no ble startet

Det er ikke bare IT-industrien som har endret seg de siste 15 årene.

Denne uken er det 15 år siden Hardware.no så dagens lys, og utrolig mye har skjedd innen IT-industrien siden den gang. Ikke bare innen utviklingen av PC-en og spillgrafikk, men også hvordan hver og en av oss bruker teknologi.

Det vi ser på som naturlig i dag var kanskje en utopi tilbake i 1998 – og det er lett å glemme hvilken teknologi man satt med mellom fingrene da. Her kommer presentasjonen om hva den enkelte av oss i Hardware-redaksjonen drev med, for nettopp 15 år siden.

Vegard Ottervig

Vegard.
Vegard Ottervig, journalist.

Den første som skal få ordet for å fortelle om seg selv er Vegard Ottervig. Til daglig skriver han nyheter både for Teknofil.no og Hardware.no, da gjerne nyheter om digre TV-er med høy oppløsning, eller de siste krumspringene i teknologiverdenen.

I 1998 gikk jeg på ungdomsskolen, en tid med sagging, MTV og store diskusjoner om hvem som egentlig var nerd eller ikke. Jeg hadde ingen datamaskiner i hjemmet på den tiden, den første maskinen kom nemlig året etter, i 1999. Likevel var det ikke et hjem blottet for teknostash.

Blant det man kunne finne hjemme var en Playstation, en VHS-spiller og en fantastisk 14-tommers TV, da med et godt og gammelt bilderør.

Datidens nettlinje var ikke alltid så mye å skryte av. Jeg brukte en vanlige PSTN-linje, med et 33,6 K modem. Året etter ble denne oppgradert til en ISDN-linje, som ga en fantastisk ytelse. Egentlig var det såvidt jeg hadde hørt om Internett i det hele tatt, siden moren min mente det besto av så mye møl.

Det jeg husker best fra denne tiden er PlayStation-spillet, og klassikeren, Final Fantasy VII.

Varg Aamo

Varg.
Varg Aamo, journalist.

Nestemann ut er Varg Aamo, vår hittil nyeste mann. Varg startet som frilanser for oss høsten 2012, men har allerede rukket å komme inn på fulltid. Dagene bruker han til testing av SSD-er og skjermkort. Varg er også en hund etter spennende nyheter, spesielt innenfor sikkerhet og sosiale medier.

I 1998 gikk jeg på ungdomsskolen, slik som Vegard. For min del hadde jeg akkurat oppgradert mitt gamle 386-arvegods, og kjøpt meg en knallsterk Pentium II 233 MHz-maskin, med heftige 256 MB RAM. Det ble vel også den siste ferdigbygde stasjonære maskinen jeg tok i hus.

Nettlinjen var det samme som så mange andre satt med, et 33,6K modem.

Av PC-relaterte saker er det særlig to ting jeg husker godt fra det året. Nemlig at Unreal kom ut, med sjokkerende fotorealistisk grafikk, og at Fallout endelig fikk en oppfølger.

Vegar Jansen

Vegar.
Vegar Jansen, journalist.

Nå er det Vegar Jansens tur. Vegar har vært med i mange år, og jobbet flere andre steder på veien hit. Han fokuserer på bærbare datamaskiner, men har en dårlig skjult lidenskap for all verdens elektroniske dingsebomser.

1998 var et interessant år, for det var da jeg avbrøt min militære løpebane til fordel for datastudier. Over sommeren satt jeg og min salige ’84-modell Nissan Datsun Micra kursen mot Hedmarks dype skoger. Målet var Rena, og innimellom alle festene var det også meningen at jeg skulle lære meg et og annet om data. Informatikk het det visst.

Maskinvaren jeg på den tiden satt med er jeg litt usikker på, men jeg tror det var en Pentium II 333 MHz. Jeg hadde et sånt fancy hovedkort med to CPU-plasser, slik at jeg kunne utvide og dure på med to prosessorer etter hvert. At det var laber Windows- og programvarestøtte for dette på den tiden, hadde jeg ikke tenkt så mye på, men moro var det jo uansett. Etter hvert ble det derfor slotket og to overklokka Celeron-prosessorer. Skjermkortet var et Nvidia Riva TNT og skjermen var på 17-tommer.

Jeg hadde også interesse av digital video på den tiden, og det var en tid da diskplass kostet. Året før hadde jeg kjøpt meg videoredigeringskort med FireWire-inngang og en SCSI-disk på 18,2 GB. Hver av disse kostet 7500 spenn, og endatil var DV-kameraet langt dyrere. Det var ikke billig å være teknologinerd på den tiden.

Internett kom jeg meg på via modem før jeg ble student, men vel på plass i Rena ble det stundentbolig og et slags kabelnett. Jeg husker ikke så mye av det, bortsett fra at det gikk gjennom stadige forbedringer og utskiftinger. I tillegg hadde studentene selv hengt opp coax-kabler i trær mellom de forskjellige hybelbyggene. Var mye rart som skjedde rundt nettverk på den tiden.

Det jeg husker best fra 1998 må være festene, folka og den generelt gode stemningen som var det året. Og rektoren som formante «ikke la studiene komme i veien for studietiden» – det var et råd jeg fulgte.

Jeg kjente ikke så veldig mye til Hardware.no i begynnelsen, men det dukket jo gradvis opp. Føler meg rimelig tidlig ute ettersom brukernummeret mitt på forumet er 2011. I 1999 tok jeg forresten kontakt med noen i Hardware i forbindelse med en semesteroppgave, da jeg lurte på å bruke en lignende løsning som Hardware.no hadde på en av sine tjenester.

Bli med over til neste side, så får du historien til de to siste i redaksjonen vår »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen