Dette får alle Mac-programmer til å tryne
Teknofil

Dette får alle Mac-programmer til å tryne

Åtte tegn er alt som skal til.

Programvare helt uten feil i koden er sjelden vare, og det regnes som helt akseptabelt med en feil her og der blant tusenvis av kodelinjer. Fra tid til annen vil helt merkelige ting gjøre slik at feilen kan skinne igjennom i all sin prakt, hvilket nå har skjedd for Mac-brukere verden over.

Tekstsnutten «File:///» er alt som skal til. Fjerner du hermetegnene og sørger for en stor F, krasjer du det meste av programmer på en Mac i samme øyeblikk som du har skrevet inn tegnene. Det er bare det aktuelle programmet som krasjer, og ikke hele maskinen, som må kjøre operativsystemet Mountain Lion.

Ekstrafunksjonalitet har skylden

Grunnen til at ting krasjer ligger i funksjonaliteten som Apple kaller «data detectors». Dette er en funksjonalitet som automatisk kjenner igjen data, for å så handle deretter. For eksempel kan funksjonaliteten kjenne igjen datoer i skreven tekst, og gjøre det enkelt for deg å legge avtalen i kalenderen din.

File:/// vil gjøre at programmet forsøker å få tilgang på en fil som ligger lagret lokalt på maskinen din. Problemet er at funksjonaliteten ikke greier å verifisere om dette er en lovlig kommando eller ikke. Den greier rett og slett ikke å skille mellom stor og liten F.

Dette kan gjøres

Får du mange slike kan det være trøbbel med «File:///».
Får du mange slike kan det være trøbbel med «File:///».

Sannsynligheten er stor for at dette aldri har vært et reelt problem for deg. Så det beste er kanskje bare å fortsette som før, men opplever du helt merkelige krasj kan dette være grunnen.

Om du vil være helt trygg, inntil Apple får ut en fiks for problemet, så kan du deaktivere hele funksjonaliteten. Gå inn på «Systemvalg», videre inn til «Språk og tekst», før du ender opp på fanen for tekst. Deaktiver «Bruk automatiske endringer for symboler og tekst» og «Korriger stavemåte automatisk». Da mister du litt ekstra funksjonalitet, men er garantert å slippe unna uforklarlige programkrasj.

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen