Estland blir trolig det første landet med en formell legalisering av Uber og andre delingsøkonomiske tjenester. Bildet viser hovedstaden Tallinn.
Estland blir trolig det første landet med en formell legalisering av Uber og andre delingsøkonomiske tjenester. Bildet viser hovedstaden Tallinn. (Bilde: Oleksiy Mark/Shutterstock.com)

Uber blir angrepet i nesten alle land de kommer til, men ikke her

Dette EU-landet kan bli det første hvor Uber blir fullt lovlig.

Taxiappen Uber har som kjent støtt på mange problemer i landene hvor den er blitt lansert. Noen steder er tjenesten blitt direkte bannlyst, mens andre steder opererer den i en juridisk gråsone. Nå ser det omsider ut til at tjenesten kan bli eksplisitt lovlig i alle fall i ett land.

Som Forbes melder har nemlig EU-landet Estland lagt frem et forslag om å lovregulere Uber og lignende tjenester i landet. I så fall blir landet det aller første hittil som i praksis legaliserer slike tjenester.

Sterk støtte av statsministeren

Forslaget kom fra det største partiet i det estiske parlamentet, det liberale Reformpartiet, som ledes av statsministeren i landet, Taavi Rõivas.

Foto: Prathan Chorruangsak/Shutterstock.com

– Ville det ikke være rimelig, i en tid da en stor del av verden finner på proteksjonistiske grunner til å forby delingsøkonomien, at vi, Estland, blir det første landet som ønsker Uber, Taxify og Airbnb velkommen? uttalte statsministeren nylig i det estiske nasjonalforsamlingen.

Taxify er navnet på en Uber-lignende, estisk tjeneste som siden oppstarten har spredd seg til en rekke andre europeiske land og byer.

I ferd med å bli gjennomført

– Disse bedriftsmodellene betyr ikke bare bedre konkurranse og bedre service, men de kan også bli en del av løsningen på Estlands problem med tynn befolkning, og gi flere mennesker incentiver til å bli entreprenører, la statsministeren til.

Lovforslaget skal allerede være i ferd med å bli gjennomført, og parlamentet har i den forbindelse hatt møter for å diskutere de nødvendige endringene i transportlovverket. Det gjenstår selvsagt å se i hvilken grad Estlands liberale holdning vil sette presedens for resten av Europa.

Den norske taxiappen Haxi har også fått noe enklere kår: Flere av tjenestens sjåfører ble nylig frikjent i retten »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen