IBMs nye datamaskin er ikke store tassen.
IBMs nye datamaskin er ikke store tassen. (Foto: IBM Research)

Dette er verdens minste datamaskin

IBMs nye kreasjon er mindre enn et saltkorn.

Teknologikonferansen Think gikk nylig av stabelen i Las Vegas i USA, og der har den gamle traveren IBM nå avduket en ganske spesiell sak. Selskapet har nemlig laget det de kaller verdens minste datamaskin.

Den knøttlille brikken er ifølge IBM mindre enn et saltkorn og koster rundt 10 cent per stykk, eller 77 øre, å produsere.

Blokkjede-kompatibel

IBM sier at datamaskinen inneholder flere hundre tusen transistorer og byr på nok maskinvare til at den både kan overvåke, analysere, kommunisere og til og med handle på bakgrunn av data som den henter inn fra omgivelsene. Den kommer med SRAM og har fotovoltaiske celler som energikilde.

Brikken har nok maskinvare om bord til å utføre flere ulike oppgaver. Foto: IBM Research

Ideen med brikken er at den skal kunne integreres i alle mulige dingser i fremtiden, og det er verdt å merke seg at brikken er laget for å fungere sammen med blokkjede-teknologien vi kjenner fra kryptovalutaene.

I denne forbindelse skal minidatamaskinen benyttes som det IBM kaller «kryptografisk anker», som betyr at den kan bygges direkte inn i en lang rekke produkttyper og brukes til autentisering og forhindring av svindel. For eksempel kan den brukes til å verifisere at matvarer er trygge å spise eller at luksusprodukter man kjøper ikke er forfalskninger.

Når vi kan forvente å se brikken i aksjon på markedet er ennå høyst uvisst, men IBM vil nok gi lyd fra seg når det måtte skje.

Her er en annen liten sak: Denne lille boksen kan åpne alle versjoner av Apples iPhone »

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 6GB


Jeg bruker mye data:

Telipol Fri 12GB


Jeg er superbruker:

Telipol Fri 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen