M3-maskinen er ikke store sakene.
M3-maskinen er ikke store sakene. (Bilde: University of Michigan)

Her er verdens minste datamaskin

Datamaskinen på størrelse med et sandkorn er nå på museum.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den datateknologiske utviklingen handler som kjent i stor grad om å gjøre komponentene stadig mindre, men det finnes noen som har tatt dette arbeidet til det ekstreme. For et par år siden kunne vi melde om en datamaskin på størrelse med et sandkorn, og nå har dette knøttlille vidunderet igjen dukket opp i mediene.

Som CBS melder er datamaskinen, som har fått navnet «Michigan Micro Mote» (M3), nemlig nå klar for produksjon. Det er imidlertid ikke alt, for maskinen har også nå prestert å innta Computer History Museum i California. Det melder University of Michigan, som står bak maskinen, på sine hjemmesider.

Verdens minste

Dermed er M3 altså blitt historisk. Datamaskinen kommer i et antall ulike utgaver, hvorav én måler cirka 2 x 1 millimeter, og er dermed ifølge utviklerne verdens minste komplette datamaskin. Med «komplett» mener utviklerne at den er i stand til å motta, prosessere og lagre data, i tillegg til å ta beslutninger og produsere utdata.

Slik er maskinene bygd opp.
Slik er maskinene bygd opp. Foto: University of Michigan

Av åpenbare årsaker benytter ikke M3 mus og tastatur. I stedet bruker maskinen et antall sensorer, slik som tempearatursensor og bildesensor, for å hente inn informasjon om omgivelsene, og radiosendere til å produsere utdata. Maskinen består ellers av både prosessor, minne og batteri. 

Maskinen får strøm via solceller, som gjør at den kan operere helt selvstendig. Prosessoren, som har fått navnet «Phoenix», måler 915 kvadrat-mikrometer og er ekstremt strømgjerrig. Ifølge utviklerne ligger det gjennomsnittlige strømforbruket på kun 500 pikowatt. Til sammenligning har en enkelt menneskecelle et forbruk på én pikowatt.

Kan få fart på «tingenes Internett»

De ulike komponentene i maskinen ligger lagvis oppå hverandre og kommuniserer med hverandre via et spesialutviklet grensesnitt, som også gjør det mulig å enkelt bytte plass til de ulike lagene for å endre på maskinens egenskaper. Maskinen skal ellers være i stand til å kommunisere over en avstand på to meter, men forskerne jobber med å forlenge denne vesentlig.

Blant bruksområdene til den spesielle datamaskinen, som altså kanskje mer presist kan kalles en «smart-sensor», ser utviklerne blant annet for seg at oppfinnelsen blant annet kan brukes i medisinsk sammenheng. I tillegg er selvsagt «tingenes Internett» en nærliggende anvendelse, og i den forbindelse er det allerede en del selskaper som lukter på teknologien.

Utviklerne har i det hele tatt stor tro på teknologien og ser på mulighetene som endeløse, selv om det ennå er uvisst når vi får se minimaskinene i aksjon. Mer informasjon kan du finne hos University of Michigan, og se også video under.

Det er ikke alltid at smått er best: Sjekk ut denne monstermaskinen fra The Gathering »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen