Det ser ikke ut som rare greiene, men dette er visstnok verdens mest kompliserte kvantekrets.
Det ser ikke ut som rare greiene, men dette er visstnok verdens mest kompliserte kvantekrets. (Bilde: University of Bristol)

Dette er verdens mest kompliserte kvantekrets

Kan gjøre det langt enklere å lage kvantadatamaskiner i fremtiden.

De såkalte kvantedatamaskinene eksisterer enn så lenge primært som omstendelige laboratorieeksperimenter, men det gjøres stadig fremskritt som bidrar til å bringe teknologien nærmere realisérbare, praktiske løsninger.

Som nettstedet Gizmodo rapporterer har et nytt slikt fremskritt nå funnet sted ved universitet i Bristol i Storbritannia. Her har en gruppe forskere nemlig klart å utvikle en helt ny «kvantekrets» som kan få stor betydning for teknologien i fremtiden.

Brukte lyspartikler

Som vanlig når det gjelder kvanteteknologi er den nøyaktige virkemåten til kretsen litt diffus, men det forskerne i grove trekk gjorde var å benytte lyspartikler, altså fotoner, til å skape det såkalte kvantesammenfiltrings-fenomenet.

Dette fenomenet går i korte trekk ut på at partiklene påvirker hverandre på en slik måte at de inntar to ulike tilstander samtidig, og dermed utgjør én kvante-informasjonsenhet, eller «qubit».

Som vi skrev om for en stund siden har forskere allerede utviklet en slik løsning hvor man brukte splittede laserstråler til å skape kvantesammenfiltringen. Det spesielle med dette nye konseptet er imidlertid at man klarte å både produsere og sammenfiltre protonene i én integrert krets på en liten silisiumbrikke.

– Mest kompliserte noensinne

Også i dette tilfellet gikk fremgangsmåten visstnok ut på å «splitte» laser, men dette skjedde altså på selve kretskortet og på en måte som satte forskerne i stand til å kontrollere prosessen på en mye bedre måte en tidligere.

Ifølge fysikkmagasinet Physicsworld er denne nye kvantekretsen den mest kompliserte noensinne, og forskerne tror blant annet det vil bli mulig å sette sammen mange slike brikker som kan fungere sammen på en meget effektiv måte.

I tillegg er selve produksjonsteknikken ganske lik den som benyttes til dagens vanlige mikrobrikker, noe som kan bety at den nye kretsen kan gjøre det enklere å bygge store kvantedatamaskiner i fremtiden.

Lurer du på hvordan kvantedatamaskiner fungerer?
Her er et par videoer som forklarer det enkelt »

(Kilde: Gizmodo, Physicsworld)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen