Det ser ikke ut som rare greiene, men dette er visstnok verdens mest kompliserte kvantekrets. (Bilde: University of Bristol)

Dette er verdens mest kompliserte kvantekrets

Kan gjøre det langt enklere å lage kvantadatamaskiner i fremtiden.

De såkalte kvantedatamaskinene eksisterer enn så lenge primært som omstendelige laboratorieeksperimenter, men det gjøres stadig fremskritt som bidrar til å bringe teknologien nærmere realisérbare, praktiske løsninger.

Som nettstedet Gizmodo rapporterer har et nytt slikt fremskritt nå funnet sted ved universitet i Bristol i Storbritannia. Her har en gruppe forskere nemlig klart å utvikle en helt ny «kvantekrets» som kan få stor betydning for teknologien i fremtiden.

Brukte lyspartikler

Som vanlig når det gjelder kvanteteknologi er den nøyaktige virkemåten til kretsen litt diffus, men det forskerne i grove trekk gjorde var å benytte lyspartikler, altså fotoner, til å skape det såkalte kvantesammenfiltrings-fenomenet.

Dette fenomenet går i korte trekk ut på at partiklene påvirker hverandre på en slik måte at de inntar to ulike tilstander samtidig, og dermed utgjør én kvante-informasjonsenhet, eller «qubit».

Som vi skrev om for en stund siden har forskere allerede utviklet en slik løsning hvor man brukte splittede laserstråler til å skape kvantesammenfiltringen. Det spesielle med dette nye konseptet er imidlertid at man klarte å både produsere og sammenfiltre protonene i én integrert krets på en liten silisiumbrikke.

– Mest kompliserte noensinne

Også i dette tilfellet gikk fremgangsmåten visstnok ut på å «splitte» laser, men dette skjedde altså på selve kretskortet og på en måte som satte forskerne i stand til å kontrollere prosessen på en mye bedre måte en tidligere.

Ifølge fysikkmagasinet Physicsworld er denne nye kvantekretsen den mest kompliserte noensinne, og forskerne tror blant annet det vil bli mulig å sette sammen mange slike brikker som kan fungere sammen på en meget effektiv måte.

I tillegg er selve produksjonsteknikken ganske lik den som benyttes til dagens vanlige mikrobrikker, noe som kan bety at den nye kretsen kan gjøre det enklere å bygge store kvantedatamaskiner i fremtiden.

Lurer du på hvordan kvantedatamaskiner fungerer?
Her er et par videoer som forklarer det enkelt »

(Kilde: Gizmodo, Physicsworld)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen