Bildet (innfelt) viser skjermen, uten at bildet egentlig sier oss så mye mer.
Teknofil
Bildet (innfelt) viser skjermen, uten at bildet egentlig sier oss så mye mer. (Bilde: AUO/Shutterstock)

Dette er verdens mest høyoppløste AMOLED-skjerm

Vil denne pryde fronten på morgendagens toppmodeller?

Det overrasker kanskje ikke, men man forsøker stadig å utvikle nye og bedre skjermer. I den sammenheng snakker vi som oftest om bedre lysstyrke, bedre farger og ikke minst bedre oppløsning. Nå er verdens første QHD AMOLED-skjerm lansert, og den har over 500 piksler per tomme!

Ikke fra Samsung, men fra...

Dette er det så langt eneste bildet AUO har lagt ut for å promotere den nye skjermen.
Dette er det så langt eneste bildet AUO har lagt ut for å promotere den nye skjermen.Foto: AUO

Om du har forsøkt å gjette hvilken produsent som har lansert en slik skjerm, kan du like godt gi opp med en gang. Det ville ikke vært overraskende om en av de store mobilprodusentene hadde lansert en slik skjerm, men faktisk er det det taiwanske selskapet AUO (AU Optronics) som har presentert den høyoppløste nyvinningen.

Skjermen er en såkalt Quad HD-skjerm (QHD), hvilket betyr at den har 1440 x 2560 piksler. Presset inn på 5,7 tommer gir dette en pikseltetthet på hele 513 ppi, og gjør at den bryter den magiske 500 ppi-grensen. 

Oppo Find 7 har bedre oppløsning, men LCD-skjerm.
Oppo Find 7 har bedre oppløsning, men LCD-skjerm.

Det skal nevnes at denne oppløsningen ikke er høyere enn for eksempel den kommende Oppo Find 7 sin 5,5 tommers skjerm med 538 ppi, men det er en viktig forskjell her. Find 7 er en telefon med LCD-skjerm, mens den nye skjermen fra AUO er en AMOLED-skjerm.

Den viktigste forskjellen på LCD og AMOLED er at førstnevnte gir bedre fargegjengivelse, mens sistnevnte gir bedre kontraster og dypere sortfarger. I denne sammenhengen er imidlertid det viktigste at AMOLED-skjermer har flere "underpiksler" enn LCD-skjermer. Det betyr at det er vanskeligere å presse inn en så høy oppløsning i en AMOLED-skjerm enn i en LCD-skjerm, og det er det som gjør nyvinningen så viktig.

Den nye AMOLED-skjermen skal også produseres i en 6-tommers variant, og i tillegg til denne store skjermen har AUO også lansert en 1,6 tommers skjerm for mindre enheter (smartklokker).

Alt er relativt, også oppløsning

Hva høy oppløsning egentlig er, er et vanskelig spørsmål å besvare. Så snart noen greier å sette sammen en skjerm med høyere oppløsning enn den forrige vil vi automatisk tenke på dette "nye" som standarden for "høy oppløsning".

For eksempel ble HTC Touch Pro sin skjerm med 281 ppi beskrevet som "ekstremt skarp" da den kom i 2008. I fjor fant mange det imidlertid for godt å beskrive Huawei Ascend Mates skjerm på svært like 241 ppi som "ordinær".

Sannsynligvis vil også denne nye høyoppløste skjermen fra AUO til å bli beskrevet som "helt grei" eller "det man kan forvente" i fremtiden, men akkurat nå er den noe av det ypperste på markedet. Det er ikke usannsynlig at dette er skjermen vi vil se i for eksempel Samsung Galaxy Note 4, og sannsynligvis vil nok de fleste nye toppmodellene etterhvert også få samme – eller høyere –oppløsning i løpet av kort tid. Med tanke på at Samsung allerede bruker skjermer fra AUO, er det enda mer sannsynlig.

Alt handler ikke bare om oppløsning. 
Med dette 46-tommers nettbrettet får du flere piksler enn noen mobil uansett »

(Kilde: Phone Arena)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen