Dette er verdens første svevebrett
(Bilde: Kickstarter)

Dette er verdens første svevebrett

Og ja, det fungerer faktisk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologien beveger seg fremover i raskt tempo, og stadig flere oppfinnelser og konsepter som man gjerne bare har sett i science fiction-filmer er sakte, men sikkert i ferd med å bli virkelighet.

Et fremtidsprodukt vi hittil har hatt til gode å se er svevebrettet som Michael J. Fox kjørte av gårde med for å unnslippe en gjeng bøller i filmen «Tilbake til fremtiden». Nå kan blant andre The Verge og Gizmodo rapportere at svevebrettet endelig er her, selv om det kanskje ikke er fullt like anvendelig som i filmen.

Det er en fyr ved navn Greg Henderson som står bak oppfinnelsen, som har fått navnet «Hendo». Som så mange andre nyteknologiske dupeditter er også dette lagt ut på finansieringsnettstedet Kickstarter.

Magnetiske kraftfelt

Hendo fungerer ved hjelp av fire sirkulære «svevemotorer» som skaper en type magnetiske felt som er kraftige nok til å holde brettet svevende - én tomme over bakken og med en person oppå.

Detaljene om virkemåten er litt uklare, men i lekmansstermer går det ifølge utvikleren ut på å manipulere magnetfeltene ved hjelp av strøm på en slik måte at feltene kun befinner seg på den ene siden av magnetene og «presser» mot hverandre. Ved å kombinere flere slike kraftfelt produserer man nok kraft til å skape en slags oppdrift.

Ved å foreta justeringer av den magnetiske kraften er det også mulig å drive brettet fremover langs en overflate. Oppfinneren kaller løsningen «Magnetic Field Architecture» (MFA).

Bekreftet å fungere

Ulempen med løsningen er at brettene enn så lenge må brukes på spesielle underlag, nærmere bestemt ikke-magnetiske metallunderlag som for eksempel kobber og aluminium. Med tiden er håpet å lage brett som kan sveve over alle mulige overflater, inkludert vann.

En journalist fra The Verge testet ut Hendo-brettet og kan bekrefte at det ikke bare fungerer, men det også var en udelt morsom opplevelse å bruke det. Det eneste savnet var mer plass å boltre seg på.

Kickstarter-målet på 250 000 dollar er allerede møtt med god margin, og ennå er det 52 dager igjen. Hendo-brettet er imidlertid ikke spesielt billige saker, og du må ut med hele 10 000 dollar for å sikre deg et eksemplar. Les mer på Kickstarter, og se også video under.

Her er en annen «science fiction»-teknologi: Google har investert kjempesum i grensesprengede VR-løsning »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen