Slik ser en in-vitro-hambruger ut. (Bilde: David Parry / PA Wire)

Dette er verdens første kunstige hamburger

Kjøttet ble odlet petriskåler og kostet 2,3 millioner kroner å lage.

I dag fikk to testpersoner smake på verdens dyreste hamburger. Den antatte prisen på kjøttet er omtrent 250 000 pund, eller i underkant av 2,3 millioner norske kroner, for et kjøttstykke på rundt 140 gram.

— Jeg hadde forventet at den skulle ha en mykere konsistens, men den har en hel del smak, fortalte den østerrikske forskeren Hanni Rutzler, som var én av de to personene som fikk smake på hamburgen. 

Begge skal ha vært enige i at det smakte godt, selv om det var litt uvanlig, og at kjøttet hadde hatt godt av litt ekstra fett.  

Odlet fra en petriskål 

Slik så kjøttet ut før det ble stekt.
Slik så kjøttet ut før det ble stekt.Foto: David Parry / PA Wire

Kjøttet kommer nemlig fra forskningslaben til den nederlandske forskeren Mark Post, som har brukt stamceller til en ku for å odle frem kunstig kjøtt. Post tror kunstig kjøtt vil være framtidens løsning på en stadig større kjøttetterspørsel og det voksende klimaproblemet i form av forurensing, avskoging og klimagasser.

Hamburgeren er resultatet av flere år med forskning, og består av 20 000 bittesmå kjøtt-«tråder», som har blitt vevd sammen av forskerne. Hver «tråd» er på størrelse med et riskorn, og har blitt grodd frem i små petriskåler. I teorien vil en slik fremstilling av kjøtt kunne gi flere millioner ganger mer mat enn det vanlige kjøttet på en slaktet ku. 

Krysser fingrene for god smak

Mark Post viser stolt frem hamburgen han skapte selv på labben sin. .
Mark Post viser stolt frem hamburgen han skapte selv på labben sin. .Foto: David Parry / PA Wire

For å gjøre hamburgen så god som mulig, ble kjøttet tilberedt med vanlige hamburgeringredienser, som mel, egg og salt. Håpet var at den vil smake så nærme en vanlig hamburger som mulig.

— En suksess i mine øyne er både en hamburger som smaker godt, men også å finne et bærekraftig, etisk og miljøvennlig alternativ til kjøttproduksjon, fortalte Post ifølge nettstedet Rawstory.

Klimavennlig

En forsker ved universitetet i Oxford, Hanna Tuomisto, har uttalt seg og sagt at å gro såkalt «in vitro»-kjøtt, altså kunstig kjøtt basert på stamceller fra dyr, bruker 35- til 65 prosent mindre energi, slipper ut 80- til 95 prosent mindre klimagasser og bruker 98 prosent mindre land enn vanlig kjøttproduksjon. 

Hvis alt går etter planen ser Post for seg at du vil kunne finne in-vitro-kjøtt i butikkene om 10 til 20 år. 

Mark Post er ikke den eneste forskeren som tenker på framtiden: 
Snart vil du kunne skrive ut din neste biff »

(Kilde: Independant og Rawstory)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen