Slik ser dronen ut på nært hold.
Slik ser dronen ut på nært hold. (Bilde: Stratasys)

Dette er verdens første 3D-skrevne jet-drone

Se videoen av rekorddronen som flyr i over 240 kilometer i timen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skriverteknologien inntar hele tiden nye territorier. Nå har teknologien gjort sin debut på et hittil uprøvd felt, og det på spektakulært vis. Det som skal være verdens aller første 3D-skrevne jet-drone har nemlig sett dagens lys, som BGR melder.

Den nye dronen er resultatet av et samarbeid mellom 3D-skriverselskapet Stratasys og droneselskapet Aurora Flight Sciences.

3D-skrevne droner har vi riktignok sett før, men det oppsiktsvekkende her er altså at det er snakk om en drone med intet mindre enn en jetmotor om bord. Dronen er i stand til en fart på hele 240 kilometer i timen, noe som gjør det til det raskeste 3D-skrevne fartøyet noensinne.

80 prosent 3D-skrevet

Dronen er i tillegg både stor og lett, med et vingespenn på 3 meter og en vekt på kun 15 kilogram. Kanskje ikke helt overraskende er den ikke hundre prosent 3D-skrevet, men derimot cirka 80 prosent, noe som likevel er ganske imponerende.

Den nye dronen har en fart på 240 kilometer i timen.
Den nye dronen har en fart på 240 kilometer i timen. Foto: Stratasys/YouTube

Materialet dronen er laget av heter ULTEM, et spesialutviklet plastmateriale som tilfredsstiller alle kravene som myndighetene har satt når det gjelder termiske egenskaper og evne til å tåle avgasser og andre påkjenninger. Det skal også være meget sterkt og lett.

3D-skriver-metoden som ble benyttet er den vanlige, additative «Fused Deposition Modeling»-teknikken (FDM), som er den samme som brukes i vanlige 3D-skrivere på forbrukernivå. Ved å bruke denne metoden klarte de to selskapene å kutte design- og produksjonstiden ned til 50 prosent av tiden det ville tatt å bygge en tilsvarende drone på konvensjonelt vis.

Viktig fremskritt

Stratasys mener den nye dronen setter en viktig presedens innen droneteknologien, og hvilke muligheter teknologien gir for fremtiden.

– Auroras drone er et tydelig bevis på FDM-teknikkens evne til å bygge fullstendig lukkede, hule strukturer som, i motsetning til andre produksjonsteknikker, mulliggjør romslige og mindre tette objekter, sa forskningsingeniør Dan Campbell ved Aurora flight Sciences i pressemeldingen.

For mer informasjon kan du sjekke ut demonstrasjonsvideoen av de nye, kjappe dronen under.

Dronene bli stadig mer avanserte: Nå har DJI vist frem en ny prototype med mye ny teknologi »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen