Den 3D-skrevne bilen LM3D Swim.
Den 3D-skrevne bilen LM3D Swim. (Bilde: Local Motors)

Dette er verdens første 3D-skrevne bil - og neste år kan du kjøpe den

«LM3D Swim» skal være klar for veiene i 2016.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skriverteknologien gjør stadig nye fremskritt, og i fjor kunne vi melde om det som skulle være verdens første 3D-skrevne bil, bygget av selskapet Local Motors. I en fersk pressemelding drar selskapet nå sløret av den nye generasjonen av den 3D-skrevne bilen, som vil være klar for salg neste år.

Den nye modellen heter «LM3D Swim», og er resultatet av en designkonkurranse som Local Motors avholdt tidligere i år.

75 prosent 3D-skrevet

LM3D Swim skal by på et fullt ut «godkjent» design, det vil si at designet blant annet har innfridd krav til sikkerhet som gjør at bilen skal være klar for å faktisk bli tatt i bruk på veiene. Modellen skal ifølge Local Motors legges ut for salg til våren 2016.

Foto: Local Motors

Bilen er naturlig nok ikke laget utelukkende ved hjelp av 3D-skriving. Prosessen omtales mer spesifikt som «direct digital manufacturing» (DDM), hvor 3D-skriving er en av de sentrale komponentene. Hele 75 prosent av bilen er imidlertid 3D-skrevet, altså det aller meste.

Byggematerialet består av 80 prosent av det velbrukte 3D-skrivermaterialet ABS-plast, kombinert med 20 prosent karbonfiber. Alle de mekaniske delene, inkludert motoren, elektriske komponenter og drivverk er ikke laget ved hjelp av 3D-skriver-teknologien.

Vil koste rundt 450 000 kroner

− De siste månedene har våre ingeniører gått fra å kun lage modeller av bilen til å produsere bilen dere ser foran dere. Vi bruker DDM til å lage nye kjøretøy i et høyt tempo, og vi er glade for å begynne å ta bestillinger på 3D-skrevne biler neste år, sa Local Motors-sjefen Jay Rogers under avdukingen.

Salget er altså ventet å starte til våren 2016, men leveringene vil ikke starte før i 2017. Den anbefalte amerikanske prisen vil ligge på 53 000 dollar, cirka 450 000 norske kroner, men det er høyst uvisst om og når den blir tilgjengelig andre steder i verden.

Før det, er det ennå en god del arbeid og testing som gjenstår. LM3D Swim er for øvrig bare én av modellene i det som skal bli en serie av 3D-skrevne biler, hvorav det allerede foreligger flere design-varianter. For mer informasjon om LM3D-konseptet kan du sjekke ut bloggen til Local Motors og produktsiden

Våpen kan også lages med 3D-skrivere: Denne fyren skrev ut en «railgun» »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen