Slik ser designerne for seg at maskinen kan plasseres. (Bilde: Huang Tao, Jin Ronghao, Zhang Yixin og Zhong Ce/Southwest Jiaotong University)

Dette er vaskemaskinen for den økobevisste

...men du bør ha en elv og samarbeidsvillige naboer.

Er det én ting som ofte kjennetegner husholdningsapparater, så er det at de sluker strøm. Vaskemaskinene troner på toppen av denne "haugen", men det var det noen flittige koreanere som ønsket å gjøre noe med. Møt Waterwheel Washing Machine.

Vannkraft-drevet

Waterwheel Washing Machine er, som navnet antyder, en vaskemaskin drevet av vannkraft. Det betyr at du trenger en elv for å drive den. Ok, kanskje litt upraktisk om du bor midt i byen, men så er det heller ikke byboere oppfinnelsen er myntet på.

Konstruksjonen består av et stort, hult hjul i tre, som står fritt i et oppheng av tre. Inne i hjulet finner man masse små hull, riller, og plater som gjør at hjulet drives rundt av vannstrømmen er plassert på utsiden. Samtidig som det drives rundt vil altså hjulet fylles av vann, som vil sirkulere rundt og rengjøre tøyet mens det "masseres" av rillene.

De tre seksjonene skal kunne brukes av tre forskjellige familier, slik at man kan "spleise" på en vannhjul-vaskemaskin.
De tre seksjonene skal kunne brukes av tre forskjellige familier, slik at man kan "spleise" på en vannhjul-vaskemaskin.Foto: Huang Tao, Jin Ronghao, Zhang Yixin og Zhong Ce/Southwest Jiaotong University

Hjulet er delt i tre deler, og hver av de tre seksjonene har en luke i glass. Poenget med de tre seksjonene er at tre familier skal kunne bruke vaskemaskinen samtidig. Det betyr også at dette er en maskin som kanskje først og fremst vil bli brukt i fattige utviklingsland der vaskemaskiner er svært dyre og strøm ofte er upålitelig eller utilgjengelig.

Effektiv, billig og miljøvennlig

Dette er – som du sikkert har skjønt – ikke noen særlig kostbar maskin. Faktisk er de sterkeste "salgsargumentene" fra skaperne bak hjulet at det er billig, effektivt og har null utslipp. Den enkle oppbygningen, inspirert av gamle, kinesiske vannmøller, gjør også maskinen enkel å reparere og vedlikeholde.

Designerne bak maskinen heter Huang Tao, Jin Ronghao, Zhang Yixin og Zhong Ce. De er team på fire personer som alle sammen studerer ved Southwest Jiaotong University i Kina. For oppfinnelsen sin vant de for øvrig en pris på Red-dot-utdelingen, som belønner designkonsepter med priser og penger.

Om du bor nærme en elv og vil minske både strømregninga og utslippene, er kanskje vannhjul-vaskemaskinen noe å tenke på. Men for de fleste av oss vil nok en god, gammeldags (?) vaskemaskin fortsatt være det beste.

Miljøvennlige maskiner har medvind i våre tider. 
Dette er teknologien som kan løse fremtidens problemer »

(Kilde: Inhabitat, Red-dot AwardsEngadget)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen