Slik ser telefonen ut.
Teknofil
Slik ser telefonen ut. (Bilde: HDBlog/Skjermdump fra YouTube)

Denne telefonen får NSA til å rive seg i håret

GranitePhone krypterer alt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om du er opptatt av sikkerhet hva gjelder personlig informasjon, har du sannsynligvis god grunn til å skule mistenksomt mot enhver vanlig smartmobil. Som Edward Snowden viste oss for 2 år siden, så er det lite informasjon som er hellig i vår tid. Det burde derfor være en gledelig nyhet å få høre om et nytt alternativ på smarttelefonfronten, som virkelig setter sikkerhet i høysetet.

Den nye telefonen heter GranitePhone, og skal ifølge skaperne selv være verdens sikreste telefon, skriver Cnet.

Fullstendig låst og kryptert

Telefonen er faktisk ikke produsert enda, men det er selve programvaren som skal kjøre på den. Derfor viste Sikur, det brasilianske selskapet bak ideen, frem programvaren sin på en Nexus 5-telefon, og systemet virker nokså idiotsikkert.

Dette er funksjonene GranitePhone skal kunne skryte av.
Dette er funksjonene GranitePhone skal kunne skryte av. Foto: HDBlog/Skjermdump fra YouTube

På GranitePhone kan du ikke installere noen nye apper, bare surfe på en sikkerhetsklarert nettleser, ikke ta noen bilder og ikke minst ikke endre på disse spillereglene. I tillegg er rubbel og bit kryptert. Skal du ha en sikrere telefon må du nok ty til en noPhone – som egentlig bare er en tom kloss.

Via Sikurs systemer kan brukerne foreta krypterte samtaler, sende og motta krypterte meldinger og også utveksle sikker epost. Det fungerer også om du ringer til en iOS- eller en Android-enhet med Sikurs app installert. Så snart selskapet har bekreftet at begge enhetene er sikkerhetsklarerte, kan den krypterte samtalen starte. Det er også mulighet for å foreta mobilsamtaler over normalt mobilnett.

Friskt pust

Blackphone er også sikker – men produsert i USA.
Blackphone er også sikker – men produsert i USA. Foto: Blackphone

Operativsystemet i bunn er ikke overraskende Android, men selvfølgelig i en totalt ugjenkjennelig form. Når GranitePhone faktisk produseres vil den ifølge Sikur få en 5-tommers skjerm, en Snapdragon-prosessor og minst 2 GB minne (RAM). Hovedmarkedene vil være Brasil, Chile, Colombia, Mexico, USA og Midt-Østen. 

Det finnes for øvrig alternativer, som for eksempel Blackphone, men felles for alle disse er at de er produsert av amerikanske selskap.

At det er brasilianere som står bak GranitePhone føles nok derfor som et friskt pust for mange.

Sikkerhet er viktig for mange:
Snowden-dokumentar vant Oscar »

(Kilde: CNET)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen