(Bilde: Argonne National Laboratory)

Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering

Ble kjørt på flere av verdens kraftigste superdatamaskiner.

En av de vanskeligste oppgavene vitenskapen står overfor er å avdekke universets grunnleggende oppbygning, en formidabel oppgave som har gitt opphav til utviklingen av ekstreme teknologiske innretninger, for eksempel det imponerende CERN-anlegget.

Superdatamaskiner benyttes også i forsøket på å løse universets mange gåter. I fjor kunne vi melde at Mira, for tidens verdens femte raskeste superdatamaskin, ble benyttet til å simulere universets utvikling over en periode på to uker.

Nå har forskere tilknyttet det amerikanske forskningsinstituttet Argonne National Laboratory gjennomført en lignende, men enda mer avansert simulering som slukte uhorvelige mengder prosessorkraft. Det melder nettstedet The Verge.

1100 milliarder virtuelle partikler

Prosjektet hadde navnet «Hardware/Hybrid Accelerated Cosmology Code» (HACC) og gikk ut på å lage en særdeles høyoppløst modell av hvordan universets ekstremt kompliserte nettverk av objekter, det «kosmiske nettet», formes og utvides. Hensikten er blant annet å prøve å spore opp den mystiske «mørke materien», som man mener utgjør rundt 25 prosent av universet.

Simulatoren opererte med intet mindre enn 1,1 billioner, altså 1100 milliarder, virtuelle «partikler» som kunne observeres individuelt i simulatoren mens de dannet mønstre og nettverk. Partiklene representerer ikke fysiske partikler, men er snarere «markører» som angir posisjonen til ulike former for masseansamlinger, for eksempel galakser.

Den totale informasjonsmengden er uansett cirka fire ganger høyere enn det tidligere og tilsvarende simulatorer har brukt, og den nødvendige regnekraften ble følgelig rimelig stor.

Ved hjelp av en spesiell programvarearkitektur var simulatoren i stand til å hente prosessorkraft fra hele tre ulike superdatamaskiner samtidig; Titan, Sequoia og den allerede nevnte Mira-maskinen.

Brukte 25 petaflops

På Titan, som for øyeblikket er verdens nest kraftigste superdatamaskin, brukte simulatoren vanvittige 25 petaflops, altså 25 billiarder regneoperasjoner i sekundet.

Dette er nær Titans ytelsesgrense, som ligger på litt over 27 petaflops. Simulatoren som ble kjørt av Mira i fjor hadde til sammenligning kun 10 petaflops til rådighet.

Ifølge forskerne selv presser den nye simulatoren grensene innen HPC-feltet (High Performance Computing), og ennå er prosjektet visstnok bare i startfasen. Mer detaljert informasjon kan du lese her, og sjekk også ut video av simulatoren under.

CERN-anlegget har også store datamengder å ta seg av: Slik håndterer man 100 millioner gigabyte med data (Ekstra) »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen