Samsung Z1.
Samsung Z1. (Bilde: Samsung)

Dette er Samsungs første mobil med deres eget operativsystem

Den første Tizen-baserte mobiltelefonen er omsider et faktum.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var allerede i 2011 at vi først stiftet bekjentskap med den nye Android-konkurrenten Tizen, et mobilt og Linux-basert operativsystem utviklet av Samsung og Intel, som skal kunne brukes på en rekke ulike plattformer. Siden har mange selskaper meldt sin interesse for operativsystemet, men de første mobilmodellene med Tizen har likevel uteblitt til tross for rykter om at disse ville se dagens lys i mai i fjor.

I en fersk pressemelding har Samsung imidlertid endelig dratt sløret av den første mobiltelefonen med Tizen. Modellen har fått navnet Samsung Z1, og skal i første omgang kun lanseres i India, et av Samsungs raskest voksende markeder.

Samsung Z1.
Samsung Z1. Foto: Samsung

Blir billig

Der skal den tydeligvis konkurrere med rimelige telefoner fra blant andre de kinesiske mobilprodusentene, med tanke på at telefonen definitivt tilhører den nedre prisklassen. I India vil Samsung Z1 få en pris på beskjedne 5700 rupi, som tilsvarer litt over 700 norske kroner.

Med denne prisen er maskinvaren naturlig nok ingenting å få bakoversveis av. Under panseret til Z1 ligger en uspesifisert, tokjerners prosessor med en frekvens på 1,2 GHz, 768 MB minne og lagringsplass på 4 GB som kan utvides til 64 GB via et mikro-SD-kort.

Batteriet er på 1500 mAh, som Samsung sier er nok til 8 timers prating eller 7 timer med konstant videotitting. Ellers har mobilen et VGA-frontkamera og et kamera på 3,1 megapiksler på baksiden. De ytre dimensjonene ligger på 12 cm x 6,32 cm x 0,97 cm, og vekten er på 112 gram.

Mye til felles med Android

Samsung bedyrer videre at Tizen-OS-et gir mobilen ekstra rask oppstartstid, rask og enkel tilgang til applikasjoner og god ytelse når det gjelder nettsurfing. Selve grensesnittet skal også ha et stort fokus på brukervennlighet og sømløshet. Det har for øvrig tidligere blitt antydet at Tizen generelt har ganske mye til felles med Android når det gjelder blant annet meny-systemene.

Det er uvisst hvor mange applikasjoner som er tilgjengelig til Tizen på nåværende tidspunkt. På en henvendelse fra nettstedet TechCrunch i forbindelse med Z1-lanseringen svarte Samsung at de ikke ville ut med denne informasjonen ennå. Samtidig avkreftet selskapet tidligere rykter om at Android-applikasjoner vil fungere på Tizen-telefoner.

I utgangspunktet skal Samsung Z1 altså kun lanseres i India, og det er uvisst om eller når den også skal slippes på andre breddegrader og til hvilken pris. Når det gjelder Tizen-operativsystemet skal dette imidlertid lanseres på mange andre plattformer også, med særlig fokus på «tingenes Internett»-dingser. Mer om disse planene kan du lese her.

Tizen skal også brukes i Samsungs TV-er: Denne designbomben av en 4K-TV byr for eksempel på det nye operativsystemet » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen