SNIKTITT: Dette er nytt i nyeste Windows 8
Sniktitt
(Bilde: Hardware.no)

Dette er nytt i nyeste Windows 8

Vi tar en titt på Microsofts ferske operativsystem i lanseringsklar versjon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Lanseringen av Microsofts neste operativsystem, Windows 8, nærmer seg med stormskritt. Helt siden utviklerutgaven av Windows 8 dukket opp i fjor høst har vi gått operativsystemet i sømmene, og etter at Consumer Preview-versjonen av Windows 8 kom i februar, har vi testet og skrevet om mange av de nye tingene som kommer til å dukke opp.

Nå har Microsoft sluppet Windows 8 Release Preview – den siste versjonen av operativsystemet som vil komme før det blir klargjort for salg i oktober.

Så, hva har Microsoft egentlig endret på siden forrige versjon? Ifølge dem selv har de endret på flere tusentalls ting, og både store og små endringer skal ha blitt gjort. Men er de egentlig merkbare? Vi har tatt en titt på den nye versjonen av Windows 8, for å se hva vi finner av endringer.

Under installasjonsprosessen får man nå en liten introduksjon til et par av de nye funksjonene i Windows 8.
Under installasjonsprosessen får man nå en liten introduksjon til et par av de nye funksjonene i Windows 8.Foto: Hardware.no

Ny installering

Det første som slår oss er at allerede ved installeringen av Windows 8 får man en kjapp introduksjon til et par av de nye menyelementene. Vi får forklart hvordan den nye Charms-menyen fungerer, og hvordan du aktiverer den med en enkel musebevegelse. Selve menyen fantes i forrige utgave av Windows 8 også, men da måtte vi famle oss til svaret helt selv. Ettersom Microsoft har sagt at de ikke vil bringe den gamle Start-knappen og Start-menyen tilbake, er det godt å se at de har begynt å implementere guider og hjelpemidler for nye brukere.

Antageligvis er dette bare en liten smakebit på hva som kommer i den endelige versjonen av Windows, hvor Microsoft har lovt å geleide nye brukere gjennom de største nye funksjonene i operativsystemet, slik som Startskjermen og Metro-menyene, de nye appene og Charms-menyen.

Microsoft har lagt inn langt flere fargetemaer å velge imellom i Release Preview-versjonen av Windows 8.
Microsoft har lagt inn langt flere fargetemaer å velge imellom i Release Preview-versjonen av Windows 8.Foto: Hardware.no

Resten av installeringen er ganske rett fram, og går som forventet. I denne utgaven av operativsystemet har de imidlertid lagt til langt flere fargevalg til Startskjermen, og de tidligere ni valgene har nå blitt til 25 ulike fargetemaer. Du kan imidlertid ikke velge fargekombinasjoner selv, og du kan fortsatt kun velge et av mønster-temaene Microsoft har laget.

Småendringer på Startskjermen

Så fort Windows 8 er installert, som forøvrig bare tok omtrent 15 minutter, setter vi igang å bla oss rundt i operativsystemet. Ettersom Startskjermen er det første som møter oss, prøver vi å finne endringer gjort med Metro-utseendet. Annet enn flere fargevalg og et par ekstra krussedull-temaer som bakgrunn er det imidlertid ikke mye forskjell å ense ved første øyekast. Knappen for den semantiske zoomen har forsåvidt blitt endret fra et forstørrelsesglass til et minus-tegn, men annet enn å virke som et mer logisk ikon-valg er det ikke akkurat en kjempeendring.

Det nyeste innstillingsvinduet gjør det lettere for brukere å skjønne hvor valgene de tar vil merkes. .
Det nyeste innstillingsvinduet gjør det lettere for brukere å skjønne hvor valgene de tar vil merkes. .Foto: Hardware.no

Trykker vi oss inn i Charms-menyen til innstillingsfanen ser vi imidlertid en endring, som har litt større påvirkning. I stedet for å bare stå "Start" på toppen står det nå "Settings" med "Start" i en litt svakere farge rett under. Antageligvis har dette blitt gjort for å klargjøre for brukere at det innstillingene her kun gjelder Startskjermen og Metro-området, og ikke den vanlige skriveborddelen av Windows 8. Av den samme grunn har også innstillingsfanen i Charms-menyen på det vanlige skrivebordet også blitt endret på samme måte. Her står det nå "Settings" på toppen, med "Desktop" rett under.

Slike små endringer vil forhåpentligvis gjøre det mer forståelig for den jevne bruker at Windows 8 strengt tatt inneholder to ulike skrivebordsmiljøer – den ene er vi allerede vant med fra Windows 7 og tidligere versjoner av Windows, mens Startmenyen (eller Metromenyen) er helt nytt.

Vi har tidligere klaget på hvor schizofrent Windows 8 føles til tider, og selv om det ser ut som Microsoft har gjort lite for å endre dette, har de i hvert fall prøvd å gjøre det klarere for nye brukere at det er delt, og at valgene de gjør på den ene området, ikke nødvendigvis vil påvirke hele systemet. Bytter du for eksempel fargetema i Metro-menyen, vil det vanlige skrivebordet forbli det samme. Skal du endre bakgrunnsbilde her kan du høyreklikke på skrivebordet, eller gå inn i kontrollpanelet og endre det derfra.

Gå videre til side to for å se hvilke andre endringer Microsoft har gjort.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen