Slik ser Android Pie ut.
Slik ser Android Pie ut. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Dette er nytt i Android Pie

Slippes til Google-mobiler i dag.

Android Pie er offisielt det nye navnet til den nyeste versjonen av Android. Da det først ble vist frem tidligere år het operativsystemet bare Android P, og Pie, Pancake og Peanut Butter ble foreslått som potensielle navn. 

Nå vet vi at det ble Pie som kom seirende ut, og er altså den niende store oppdateringen av Android. 

Android 9 Pie kan lastes ned til Googles Pixel-mobiler allerede nå. Essential Phone, som såvidt er å få tak i her i Norge, vil også få oppdateringen fortløpende. 

Dette er høydepunktene i Android Pie

Du kan lese en grundigere gjennomgang av den nye Android-utgaven her, men dette er de viktigste endringene: 

  • Alt har blitt litt rundere
Designet er litt rundere i Android Pie.

Tidligere har varslinger og bokser i Android 7 og 8 vært firkantete med skarpe hjørner. I nye Android P er alt så meget rundere.

  • Søkefeltet løfter snarveiene

Søkefeltet befinner seg nå på bunnen av skjermen, under snarveiene. 

Når du skyver launcheren opp for å vise appskuffen under blir søkefeltet med opp, og er i toppen av skjermen der det har pleid å være.

I appskuffen har det dessuten kommet til en ny «gummistrikkeffekt» når du har kommet til bunns eller til topps. En annen mindre nyhet er at klokken i toppen er flyttet til venstre på skjermen.

  • Skjermrotering blir vesentlig bedre
En forbedret skjermrotasjon-knapp er en liten, men etterlengtet, oppdatering.

I Android Pie kan du låse skjermroteringen slik du gjorde før. Men så fort mobilen merker at du har rotert den fysisk, dukker det opp et lite ikon som lar deg be om en skjermrotasjon. Rotasjonslåsen forblir på, slik at du må be den om å rotere tilbake når du snur den igjen. Dette virker som en i-pose-og-sekk-løsning det er overraskende at ikke er her fra før.

  • Mønsteret fjernes når du tegner

For deg som er bekymret for sikkerheten, men likevel bruker mønsterlåsen på Android-telefoner har den også blitt litt bedre.

Tidligere tegnet Android-telefoner opp et tydelig mønster på skjermen, slik at det grunnleggende mønsteret var synlig for folk rundt. Nå tas mønsteret vekk fra skjermen etter hvert som du tegner det, slik at det ikke blir like enkelt for folk rundt å se hvordan du låser opp telefonen din.

  • Mye er nytt i bakgrunnen

Apper kan ikke lenger forsyne seg av informasjon fra mikrofoner og kamera når de ikke er aktive på skjermen.

Grunnleggende støtte for den mye kopierte iPhone X-leppen har også kommet til i Android.

En hel drøss nye utviklerverktøy, bedre støtte for programmeringsspråk og liknende har også dukket opp i Android Pie. Men i likhet med mange av de andre nyhetene er disse foreløpig mer på papiret enn i praksis; det som faktisk blir spennende er å se hva utviklerne gjør med mulighetene.

Android Pie får også såkalt adaptiv batterisparing, som skal tilpasse prosessorytelsen og andre variabler for å øke batteritiden på mobilen din. 

Du må trolig vente en god stund før du kan prøve

Har du en mobil fra en annen mobilprodusent, som for eksempel Samsung eller Huawei, er du nødt til å vente. Som vanlig pleier det å ta lang tid i Android-verdenen før mobilprodusentene oppdaterer programvaren på mobilene sine, spesielt hvis de er litt gamle.

Det tok Samsung nesten syv måneder å oppdatere de nyeste mobilene sine til Android 8 Oreo, og selv etter så lang tid hadde oppdateringen store feil ved seg.  

Vil du ha en ny og stor Android-mobil? 
Dette er våre anbefalte mobiler for deg som vil ha stooor skjerm »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen