– Dette er Nvidias nye skjermkort
(Bilde: Videocardz / Shutterstock)

– Dette er Nvidias nye skjermkort

Vi har samlet ryktene om selskapets nye grafikkort.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ryktene om et nytt toppskjermkort fra Nvidia har gått rundene på nett helt siden i april, og så tidlig som i mai ble det sagt at et GeForce GTX 880 straks skulle lanseres. Månedene har gått, og vi har ikke sett snurten til noe nytt topp-GeForce.

Det ser imidlertid ut til at det ryktet vi festet mest lit til, altså navnet, var riv ruskende galt. Til tross for at selv en av toppsjefene i Gigabyte visstnok røpet at et GeForce GTX 880 var på vei, ser det nemlig nå ut til at flaggskipet vil få navnet GeForce GTX 980. Årsaken skal være at man vil distansere seg fra GeForce GTX 800M-serien med mobile grafikkort, som er bygd på gårsdagens Kepler-teknologi.

Til forskjell fra disse vil nemlig den nye GTX 900-serien være basert på Maxwell-arkitekturen, som vi først så i aksjon i det svært effektive og strømgjerrige GeForce GTX 750 Ti. For alt vi vet kan det hende Nvidia har lyst til å gjøre seg ferdig med dagens navneregime også, for når GTX 900-serien skal erstattes tviler vi på at det vil komme et «GeForce GTX 1080» – men man vet jo aldri.

GeForce GTX 980 vs GeForce GTX 780.
Slik er angivelig GeForce GTX 980 vs GeForce GTX 780 sett fra ene siden uten kjøler. Foto: Videocardz

Nvidia Geforce GTX 980

Det er nettstedet Videocardz som nå lekker bilder av det som angivelig skal være Nvidas nye GeForce GTX 980. Ut i fra bildene å dømme er i alle fall slektskapet nært med dagens GTX 780-referansekort om vi skal gå etter utseende. 

Kjøleløsningen ser tilsynelatende ut til å være helt lik, som på papiret skal klare å holde unna for 250 watt med varmegang fra kjernen. Kortet har videre to 6-pins strømkontakter, hvilket følge nettsiden vil være nok til å forsyne kortet med nok strøm. 

Det skal heller ikke mangle på antall utganger. Totalt har kortet fem ulike alternativer, fordelt på DVI, HDMI og tre DisplayPort-utganger. Ryktene tilsier at HDMI-porten skal ha støtte for det HDMI 2.0, hvilket igjen tyder på at det vil kunne håndtere 4K-oppløsningen. 

Geforce gtx 970.
Zotac GeForce GTX 970 (Foto: TechPowerrUp)

Zotac GeForce GTX 970

Sammen med en ny toppmodell kommer det også etter alt å dømme en ny mellomklassegenerasjon. Skal vi tro TechPowerUp er Zotac en av produsentene som er i ferd med å sende avgårde et nytt GeForce GTX 970-kort.

Av tekniske spesifikasjoner er det snakk om en Maxwell-basert prosessor utviklet med 28 nanometer produksjonsteknikk, der klokkefrekvensen skal ligge på 1051 Megahertz (MHz) per kjerne, men en boostmulighet på 1178 MHz.

Når det kommer til minnet skal det dreie seg om 4 gigabyte med GDDR5-brikker hvor den totale klokkefrekvensen er 7012 Mhz. Kortet skal ha 1664 streamprosessorer, 138 teksturenheter og til slutt 32 rasterenheter. 

Nvidia GeForce GTX 960

Med både ny toppmodell og mellomklassekort i form av GeForce GTX 980 og GeForce GTX970, ligger det også i kortene at et GeForce GTX 960-kort vil melde sin anmarsj i tiden som kommer. Skal vi igjen tro TechPowerUp har Nvidia tenkt å utvide de nye Maxwell-kortene med enda et familiemedlem, som skal legge seg i prisklassen under 300 amerikanske dollar. Altså rundt 2000 norske kroner. 

Dog forventes ikke GTX 960-kortene å komme i salg før i slutten av oktober. Derimot kan det se ut til at vi får de første smakebitene av både GTX 980 og GTX 970 i løpet av de nærmeste dagene. 

Lurer du på hvordan et skjermkort fungerer?
Her kan du lese gjennomgangen som gir deg svarene du lurer på (Ekstra) »

(Kilde: Videocardz, TechPowerUp, TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen