Den klassiske datamaskinen ZX Spectrum som Bluetooth-tastatur.
Den klassiske datamaskinen ZX Spectrum som Bluetooth-tastatur. (Bilde: Apostrophe/Shutterstock.com)

Dette er nettbrett-tastaturet for de nostalgiske

Den eldgamle datamaskinen ZX Spectrum har gjenoppstått som Bluetooth-tastatur.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Litt på siden av de vanlige produktlanseringene dukker det med ujevne mellomrom opp IT-produkter som tar sikte på å appellere til forbrukere på andre måter enn gjennom maskinvare og spesifikasjoner. Nettstedet The Verge har nå snappet opp et nytt slikt produkt, nemlig et Bluetooth-tastatur i en ganske unik innpakning.

Det nye tastaturet er nemlig en tro kopi av datamaskinen ZX Spectrum, en 8-bits datamaskin som ble lansert av det britiske selskapet Sinclair Research så langt tilbake som i 1982. Produktet er laget av selskapet Elite, som opprinnelig utviklet spill til maskinen i sin tid.

Skal være helt lik originalen

Meningen med det unike tastaturet er først og fremst å gi de nostalgisk anlagte en mulighet til å spille de gamle Spectrum-spillene slik de var ment å bli spilt. Elite lager nemlig nye versjoner av flere av spillene, som skal komme som apper på nettbrett og mobiltelefoner. Tastaturet kan imidlertid også brukes som et helt vanlig Bluetooth-tastatur.

ZX Spectrum-tastaturet skal være helt likt den originale datamaskinen.
ZX Spectrum-tastaturet skal være helt likt den originale datamaskinen. Foto: Elite

Elite har lagt stor vekt på å få tastaturet så likt den originale ZX Spectrum-maskinen som mulig. Selskapet hadde ingen av de opprinnelige modellene tilgjengelige, så i stedet kjøpte selskapet et knippe av maskinene på Internett, for deretter å foreta grundige skanninger av datamaskinene. Resultatet skal være et produkt som er hundre prosent identisk med originalen.

ZX Spectrum-tastaturet er lagt ut for forhåndsbestilling via produktets hjemmeside, og har fått en foreløpig prislapp på 100 britiske pund, det vil si cirka 1200 norske kroner. Lanseringsdato er oppgitt til 31. juli i år. Med i pakken følger det med apper for tastaturet til iOS og Android, i tillegg til et knippe spill.

Hjemmedata-suksess

ZX Spectrum ble lansert i april 1982 og var blant de første suksessfulle hjemmedatamaskinene, sammen med Commodore 64, som ble sluppet noen måneder senere samme år. Maskinen solgte i rundt 5 millioner eksemplarer, og det ble produsert en stor mengde både programvare og maskinvare til produktet.

Mange av spillene vil altså snart bli tilgjengelige på nytt. Elite planlegger visstnok å lansere så mye som flere hundre ZX Spectrum-spill etter hvert, som alle vil bli mulig å laste ned på nettbrett og mobiler for en liten slant. Flere detaljer finner du hos Elite, og under kan du se en kort presentasjonsvideo av produktet.

Gamle datamaskiner kan være verdifulle saker: En sjelden Commodore 65 ble nylig solgt for rekordsum »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen