(Bilde: Phonebloks/montasje)

Dette er nerdenes drømmemobil

Phonebloks-mobilen skal du kunne bygge på samme vis som en stasjonær PC.

Foto: Phonebloks

Hvorfor kjøpe en splitter ny mobil bare fordi den du har er litt treg, eller fordi du vil oppgradere kameraet? Det er vel kanskje fordi du i dag ikke har så veldig mange gode alternativer. Tanken bak det spennende konseptprosjektet Phonebloks er derimot at du kan bytte ut komponenter slik at du få en mobil som er spesialbygget for akkurat dine behov.

Ifølge Phandroid.com ligner dette konseptet mye på det vi kjenner fra stasjonære PC-er. I bunn ligger et slags kretskort som du fester ulike komponenter ("Bloks") til. Disse brikkene kan nesten minne om LEGO-klosser, men det kan altså være for eksempel batteri-modul, kamera-modul, Bluetooth-sender/mottaker, minnebrikke eller selv skjermen. Alt dette og mye mer skal altså kunne byttes ut. En mulig ulempe er at Phoneblocks tilsynelatende vil få samme formfaktor og størrelse, men med ulike "kretskort", så trenger heller ikke dette å være tilfellet.

Se Phonebloks' egen instruksjonsvideo for flere detaljer:

Søker selskaper og støtte, ikke penger

Dette kunne fint vært et Kickstarter-prosjekt, og kanskje fått inn titusener av dollar. Utvikler Dave Hakkens, som egenhendig har tenkt ut konseptet, forklarer imidlertid på nettsiden at det ikke ville vært noe poeng med såkalt "crowd funding", fordi dette avhenger av at flere komponentprodusenter går sammen om å lage "Bloks". Komponentene skal ifølge konseptplanene kunne selges i en egen Blokstore, både av selskaper og brukere som vil kvitte seg med komponenter etter at de selv har oppgradert.

Hakkens nevner imidlertid ingenting om hvilket operativsystem som skal kjøre Phonebloks. Phandroid er selvsagt "nesten sikker på at det blir Android OS, ettersom det er utrolig populært. Og ikke minst gratis!" Vi tror derimot at konseptuvikleren bevisst ikke vil låse systemet til en bestemt plattform, selv om jo: Android virker foreløpig som det beste alternativet for Phonebloks.

Konseptutvikleren håper å få med selskaper som for eksempel Philips, HP, Samsung, LG og alle andre komponentprodusenter. Det interessante er at Hakkens ikke har tatt Copyright på sin egen idé, fordi han vil at selskapene i fellesskap skal omfavne prosjektet og selv bestemme hvordan dette kan fungere for dem.

Privatpersoner som liker prosjektet oppfordres for øvrige av Hakkens til å melde sin interesse på Thunderclap (dette er litt som Kickstarter, bare at du ikke skal gi noe annet enn din stemme). Med en måned igjen har Hakkens fått 150 000 stemmer, noe som er mer enn målet han hadde satt på forhånd.

Phonebloks-components.
Phonebloks-components.Foto: Phonebloks

Litt grønnere

Som så mange andre prosjekter bruker Phonebloks argumentet om at deres løsning ville vært til stor fordel for klimaet. Det er ingen hemmelighet at Vestens bruk- og kast-vaner er i ferd med å bli globale, og at brukte mobiltelefoner er noe av det som forsøpler jordkloden mest.

Les også: Denne smartmobilen er "fair"

Dersom mange nok hadde gått over til Phonebloks hevder selskapet selv at det vil være mye mer skånsomt for miljøet å skrifte ut bare de delene du trenger, i stedet for å kjøpe en ny og kaste den som ble for treg, eller som har en lei ripe i skjermen. Tanken er altså at du skal ha en Phonebloks-mobil lenger enn to år, som tilsynelatende er snittet i disse dager.

Samtidig erkjenner konseptuvikleren etter sigende at de grønne fordelene først vil komme på sikt, og ser for seg at mange potensielle brukere trolig vil ønske å oppgradere sin telefoner hyppig.

Les også: – Du må havne blant topp 10-appene

(Kilder: Phandroid.com, Phonebloks.com, Thunderclap)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen