Edward Snowden avslørte den amerikanske overvåkningssaken.
Edward Snowden avslørte den amerikanske overvåkningssaken. (Bilde: The Guardian)

Dette er mannen som avslørte NSA

– Jeg vil ikke leve i et samfunn som gjør slikt.

I forrige uke avslørte den britiske avisen The Guardian at amerikanske myndigheter gjennom flere år har hatt direkte tilgang til serverne til en rekke internasjonalt aktive selskaper, inkludert Google, Facebook, Microsoft, Skype og Apple.

Nå fortsetter avisen med avsløringene, og denne gangen viser de hvem som satte foten ned og sa ifra om National Security Agency (NSA) og deres kontroversielle program PRISM.

«Gjerningsmannen» er 29 år gamle Edward Snowden, og du kan se intervjuet med ham nederst i saken.

Nye Manning?

Snowden er en tidligere teknisk assistent ved konsulentfirmaet Booz Allen, som hadde et samarbeid med NSA. Han ble med i den amerikanske hæren i 2003, og etter dette begynte han å jobbe for NSA, før han gikk videre til CIA og private selskaper. Jobben hos Booz Allen ga ham tilgang til de nylig lekkede dokumentene, som avslørte blant annet PRISM.

Snowden anser seg selv som en helt à la WikiLeaks-kilden Bradley Manning, som benytter sivil ulydighet eller lignende for å «gjøre det rette». Det riktige i dette tilfellet var å avsløre de amerikanske myndighetenes overvåkningsverktøy, som han mener de færreste aner rekkevidden av.

– NSA retter seg mot alles kommunikasjon, sier Snowden til The Guardian. Han hevder at datainnsamlingen ikke retter seg mot individer, som for eksempel mistenkte terrorister, men mot alle og uten hemninger.

Vil ikke leve i et slikt samfunn

NSAs infrastruktur kan ifølge Snowden fange opp «nesten alt». Ved hjelp av de generelle avskjæringsteknikkene, kan myndighetene få adgang til dine e-poster, passord, telefonlogger og bankkortinformasjon.

– Jeg vil ikke leve i et samfunn som gjør slikt. Jeg vil ikke leve i en verden hvor alt jeg gjør og sier blir fanget opp. Det er noe jeg ikke er villig til å støtte eller leve under, sier Snowden, som nå befinner seg i Hongkong.

Avsløringen fra USA viser hvor viktig personvernet er, skriver Venstre:
– Kan ikke vike fordi politikerne ikke forstår hva en IP-adresse er »

Se The Guardians intervju med Edward Snowden:

(Kilder: The Guardian (1) og The Guardian (2) via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen