Dette er Lenovos digre familienettbrett
(Bilde: Lenovo)

Dette er Lenovos digre familienettbrett

Avduket 27-tommers borddatamaskin for stua.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mens 3M viser frem sitt 84-tommers monster av et nettbord, nøyer Lenovo seg med å demonstrere et mye mer familievennlig alternativ. Selskapets første borddatamaskin heter IdeaCentre Horizon, bygget rundt en skjerm på 27 tommer. Produsenten kaller den en overgang fra personlig til interpersonlig datamaskin.

Selv om vi finner det tungvint å skulle kalle dette en «IPC» virker konseptet absolutt fristende. Istedet for at hele familien surrer rundt, med nesa i hvert sitt nettbrett, lover Lenovo muligheten til å samle to eller flere personer til å gjøre hver sin greie i fellesskap rundt Horizon.

Nettbord for flere brukere: Horizon har 27-tommers skjerm og støtter inntil 10 samtidige berøringer.
Nettbord for flere brukere: Horizon har 27-tommers skjerm og støtter inntil 10 samtidige berøringer.Foto: Lenovo

Å kalle enheten nettbrett blir på den annen side også litt misvisende. Til tross for at den kan se ut som et digert nettbrett når den ligger nede, skal det også være mulig å koble til spillkontrollere, og enheten skal også støtte flere spillere samtidig i denne modusen. På toppen av dette skal den kunne reises opp, og da fungere som en helt ordinær datamaskin.

Får egne spill

Overflaten er dessuten temmelig diger. Skjermen måler 27 tommer fra hjørne til hjørne, har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og kan brukes i både høyt og bredt format. Maskinen har også fått spesialtilpasset enkelte spilltitler fra blant annet EA og Ubisoft til nettbrettgrensesnittet, og siden maskinen kjører Windows 8 vil den kunne dra unna det meste som ikke utfordrer maskinvaren for mye.

På innsiden loves vi «opp til» tredje generasjons Intel Core i7-prosessorer, så vel som «opp til» Nvidia GeForce GT 620M 1GB-skjermkort. På minnesiden skal vi kunne få inntil 8 GB DDR3, og en 1 TB-harddisk vil gi masser av lagringsplass. En 64 GB SSD-enhet tilbys som tilleggsutstyr, som kan være greit for å få oppstarten til å gå unna.

Horizon kan også stilles opp og brukes som PC.
Horizon kan også stilles opp og brukes som PC.Foto: Lenovo

Lenovo påpeker at spesifikasjoner vil variere mellom regioner, så nøyaktig hvilken maskinvare vi får se på en norsk versjon er fortsatt litt usikkert.

Stor og tung

I tillegg til den svære skjermen vil Horizon veie i overkant av 8 kilogram, som gjør den temmelig stedsbundet. Dette er altså ikke en maskin laget for å lese nyheter på bussen til jobb. At den heller ikke har støtte for mobiltilkobling understreker at enheten er ment for å holdes i hjemmet.

Likevel loves vi batteritid inntil to timer. Med en såpass diger skjerm er dette temmelig imponerende. Tykkelsen er oppgitt til 27 millimeter, som vi også regner som overraskende tynt.

I butikker til sommeren

Horizon skal visstnok komme i butikkene på forsommeren i år, men om dette gjelder Norge eller USA gjenstår å se. Man skal også kunne kjøpe enheten direkte fra Lenovos nettsider, men dette kan også potensielt bli et alternativt kun for amerikanere.

Mer interessant er dog muligens prisklassen. Produsenten anslår en utsalgspris i underkant av 1700 USD, som kan bety omkring 13 500 kroner i Norge. Selv om man ikke får all verdens maskinkraft for pengene er dette like fullt svært mye rimeligere enn hva enkelte andre «nettbord» vil koste.

Som en annen sammenlikning vil en iPad eller Galaxy Note koste en tredjedel, men bare ha en åttendedel så mye skjermareal hver – og betydelig mindre maskinkraft til sammen.

Lenovo Gamma får 39-tommers skjermflate.
Lenovo Gamma får 39-tommers skjermflate.Foto: Lenovo

Kodenavn «Gamma»

En enda større variant er visstnok også under oppseiling, da med kodenavnet «Gamma». Lenovo valgte å kun vise denne på CES, uten å oppgi særlig til spesifikasjoner. Likevel er vår nysgjerrighet pirret, ettersom de omtaler denne i samme borddatamaskin-kategori som Horizon.

I tillegg har Gamma en bredformatskjerm på hele 39 tommer. Hvis den får høyere oppløsning og flere berøringssensitive punkter enn de 10 Horizon kan skilte med, kan dette bli svært spennende.

Se videopresentasjon av Horizon fra Lenovo:


(Kilde: Pressemelding)

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen