Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, sier at Dagbladets informasjon ikke dreier seg om norske trafikktall.
Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, sier at Dagbladets informasjon ikke dreier seg om norske trafikktall. (Bilde: Forsvarets mediesenter / Peder Torp Mathisen / FMS)

– Dette er ikke norske samtaler som er avlyttet

E-tjenesten skyter ned Dagbladets påstander.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag mente Dagbladet å kunne avsløre en ny, stor overvåkningsskandale. Bare i løpet av desember i fjor skal amerikanske myndigheter ha overvåket 33 millioner norske telefonsamtaler, uten at det var kjent hvilke personer eller samtaler som var rammet.

Nå avkrefter imidlertid norske myndigheter denne påstanden på det sterkeste.

– Dagbladets informasjon dreier seg ikke om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge, men om norsk etteretningstjenestes innsamling av data til støtte for norske militære styrkers operasjoner i konfliktområder utenlands, samt innsamling relatert til internasjonal terrorisme utenlandsk, forteller oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til Hardware.no.

Ikke ny informasjon

Han er talsmann for forsvarssjefen, og forteller at norsk etterretning deler denne typen opplysninger med utenlandske samarbeidspartnere. NSA er ifølge Myhre en av disse, og dermed er det ikke overraskende at informasjonen også var å finne i de lekkede Snowden-dokumentene fra NSA.

– Tallene Dagbladet fremstiller dreier seg altså ikke om norske trafikktall, men trafikk i konfliktområder utenlandsk. E-tjenestens virksomhet på dette området er forøvrig omtalt i EOS-utvalgets årsrapport for 2012, tilføyer generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten.

EOS-utvalget er et kontrollorgan som er oppnevnt av Stortinget for å føre kontroll med Norges hemmelige tjenester, og utvalget utfører sitt arbeid uavhengig av Stortinget. Hvert år rapporterer de til Stortinget via en årsmelding, og aktiviteten som omtales i Dagbladets lekkede NSA-dokument var dermed ikke ukjent for norske politikere.

Overvåking i Afghanistan

Også statsministeren avkrefter at det har vært snakk om hemmelig overvåkning av norske borgere, uten myndighetenes viten.

– Oppslaget i Dagbladet er feil. Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har registrert i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, fortalte Erna Solberg til NTB tirsdag morgen ifølge VG.

Det er altså ingen som trekker det lekkede dokumentets ekthet i tvil, men snarere at Dagbladet kan ha misforstått. Det innrømmer også Dagbladets sjefredaktør, John Markussen.

– Vi kan ha misforstått

– Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier, stemmer. Han sier at han kjenner igjen den informasjonen Dagbladet gjengir i dag og sier at dette er hans tjeneste som har bedrevet overvåkning, men ikke i Norge mot norske borgere, sier Markussen i Dagbladet.

– Og det vil i tilfelle bety at vi kan ha misforstått dokumentet, fortsetter han.

Det er likevel mye annet som kan ha foregått i det skjulte:
Andre dokumenter viser at USA kan ha overvåket Angela Merkel »

(Kilder: VG, Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen