Slik ser en kunstner for seg at Gliese 581d kan se ut. Planeten ligger knappe 20 lysår unna, men har en tykk atmosfære av karbondioksid som kan umuliggjøre liv. Høyst sannsynlig har dog planeten både mineraler og flytende vann.
Teknofil
Slik ser en kunstner for seg at Gliese 581d kan se ut. Planeten ligger knappe 20 lysår unna, men har en tykk atmosfære av karbondioksid som kan umuliggjøre liv. Høyst sannsynlig har dog planeten både mineraler og flytende vann. (Bilde: DarinK/deviantART)

Slik kan Jorden 2.0 se ut

Forskere har funnet syv planeter hvor det kanskje kan finnes liv.

Vi mennesker har i de to siste århundrene stadig stilt oss det samme spørsmålet: finnes det liv utenfor jorden? Det ønsker selvfølgelig vitenskapen også å finne ut av, og nå har forskere ved University of Puerto Rico satt opp en liste over de sju planetene de mener det er størst sannsynlighet for å finne liv på.

Nøkkelelementer: stein og vann

Man har etterhvert begynt å bygge seg opp en liste over svært mange såkalte «eksoplaneter», eller planeter som sirkler rundt andre stjerner enn solen. En del av disse kan potensielt fostre liv, fordi de har riktig størrelse og ligger riktig posisjonert i forhold til sin stjerne.

Det er slike planeter forskerne har tatt utgangspunkt i når de har valgt ut de syv mulighetene. Den delen av universitetet som står bak, Planetary Habitability Laboratory, har lang fartstid med akkurat dette, og har stilt to krav til planetene de har valgt ut:

  1. De må være bygget opp av mineraler (stein).
  2. De må kunne opprettholde flytende vann på overflaten.

Vitenskapelige navn

De 7 planetene heter Kepler 186f, Kepler 283c, Gliese 667e, Gliese 667f, HD 40307g, Kepler 62f og Gliese 581d. Sannsynligvis sier ikke disse navnene deg stort, men dersom vi finner liv på en av disse i fremtiden vil nok dine etterkommere med stor sannsynlighet kunne navnet svært godt. Og du kan nok regne med å ikke leve til å se den dagen.

Mer detaljerte beskrivelser av hver planet kan du finne i bildekarusellen sammen med – selvfølgelig – bildene av planetene.

Hvordan i all verden kan vi vite så mye om fremmede planeter?
Slik finner NASA informasjonen sin iallefall! »

(Kilde: CNET, PHL (University of Puerto Rico at Arecibo))

Slik ser en kunstner for seg at Gliese 581d kan se ut. Planeten ligger knappe 20 lysår unna, men har en tykk atmosfære av karbondioksid som kan umuliggjøre liv. Høyst sannsynlig har dog planeten både mineraler og flytende vann. (Bilde: DarinK/deviantART)
Kepler 186f, ifølge NASAs tegninger. Denne planeten sirkulerer rundt en dvergstjerne, og får bare en tredjedel av den energien vi får fra vår sol. Men det er godt mulig at vann finnes der, og dermed kan planeten være en kjølig versjon av jorden med grunne hav. (Bilde: NASA)
Kepler 283c, ifølge en kunstner. Denne planeten ligger 1 743 lysår fra jorden, men er mye nærmere sin stjerne enn det jorden ligger nær solen. Samtidig er planeten også dobbelt så stor, og kan dermed være bosted for liv. (Bilde: Joachim Michaelis)
Gliese 667e og Gliese 667f står også på listen. Disse er de to planetene forskerne mener det er mest sannsynlig at innehar flytende vann. Den tredje kan også ha vann, men det er mindre sannsynlig. (Bilde: PHL (University of Puerto Rico at Arecibo)
HD 40307g ser slik ut, ifølge universitetet i Puerto Rico. Posisjonen og størrelsen er riktig, men overflaten på planeten er ennå ikke undersøkt. Planeten ligger imidlertid "bare" 42 lysår unna, så vi er ikke langt unna å være i stand til å gjøre nærmere undersøkelser med teleskop. (Bilde: PHL (University of Puerto Rico at Arecibo)
Kepler 62f, ifølge NASAs fremstilling. Denne planeten har omtrent samme størrelse som jorden, og består av mineraler. I tillegg ligger den midt i det biologiske smørøyet i forhold til sin stjerne. (Bilde: PHL (University of Puerto Rico at Arecibo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen