Dette er høydepunktene fra CES 2013
(Bilde: iStock: 000018536908)

Dette er høydepunktene fra CES 2013

Vi ser på det mest spennende fra årets første fotomesse.

Pentax MX1.
Pentax MX1.Foto: Pentax

3: Pentax MX-1

Spesifikasjonene på Pentax MX-1 er kanskje ikke unike lengre - faktisk er de praktisk talt identiske med Olympus XZ-2 iHS - men de er unike for Pentax. Og, uavhengig av hvem som har laget det, så ser dette kameraet ganske enkelt LEKKERT ut!

Faren er faktisk også til stede for at Pentax med dette kan ha sluppet sitt beste kompaktkamera noensinne, selv om det ikke vil være alene i sin nisje. Retrolook er ganske enkelt populært for tiden, og får man et godt kamera i et lekkert ytre er det mange som er huket bare der.

Les mer om Pentax MX-1

Fujifilm FinePix X20.
Fujifilm FinePix X20.Foto: Fujifilm

2: Fujifilm X20

Fujifilm X10 var og er et av våre absolutte favoritter når det kommer til kompaktkameraer, takket være dets unike løsninger og muligheter. Optisk søker og et objektiv som har manuell zoom gjør dette til et kamera for seg, spesielt med tanke på at av-/på-bryteren også er på objektivets zoomring. Skal du fotografere er det klart på en-to-tre ved å ganske enkelt dreie på zoomringen. Her har utviklerne tenkt på brukerne på nye og kreative måter, og resultatet har blitt noe helt unikt. Men dessverre ikke perfekt.

Noen feil har nemlig X10 hatt, men med lanseringen av Fujifilm X20 er flere av disse kraftig forbedret. Ikke bare får man med X20 nå en god del nødvendig informasjon i søkeren, men kameraet har også fått Fujifilms fremragende X-Trans CMOS II-bildebrikke med fasedetekterende autofokus. Sammen med alt som var bra i X10, skal X20 jaggu bli hard for konkurrentene å slå!

Les mer om Fujifilm X20

Fujifilm FinePix X100S.
Fujifilm FinePix X100S.Foto: Fujifilm

1: Fujifilm X100S

Fujifilm tar storeslem denne gangen, for det mest spennende som ble sluppet på CES, fra et fotostandpunkt, synes vi var Fujifilm X100S. Forgjengeren, X100, kom på markedet for drøye to år siden, og var dengang preget av mange og alvorlige feil. Så godt som alle disse ble imidlertid rettet opp etter hvert, og den dag i dag fremstår dette som et svært godt kamera.

Så hvorfor kåre X100S til det mest spennende fra CES/PMA? Delvis fordi Fujifilm her tok et unikt kamera og gjorde det bedre, og delvis fordi de hadde vett nok til å ikke fikse det som ikke trengte å fikses. Mange X100-brukere kan fortelle at kameraet gir dem en hel annen fotoglede enn andre kameraer, og dette har nok Fujifilm gjort sitt beste for å beholde. X100S er nemlig nesten identisk med sin forgjenger på utstiden - bare enkelte få knapper er endfret litt på.

Fujifilm FinePix X100S.
Fujifilm FinePix X100S.Foto: Fujifilm

Les mer om Fujifilm X-Pro1 - det første kameraet med X-trans CMOS-brikke.

På innsiden, derimot, er det store ting på gang: Autofokusen har fått seg en kraftig - og hardt tiltrengt - forbedring, med fasedetekterende autofokuspiksler på brikken, samt såkalt focus peaking for ekstra nøyaktig fokusering når man ikke har det travelt. Til vanlig bruk skal autofokusen i følge Fujifilm være verdens raskeste (noe vi tar med en klype salt, siden dette er noe nær sagt alle påberoper seg), og dette er i stor grad takket være at også dette kameraet nå har fått Fujifilms X-Trans CMOS II-bildebrikke. Denne skal i følge Fujifilm gi minst like skarpe bilder som allerede smått legendariske X-Pro1 fra samme selskap. Når X100S i tillegg har fått ny elektronisk søker med bedre oppløsning enn den gamle, og på toppen av det hele en lavere pris ved lansering enn X100 hadde, er det ikke tvil i vår sjel: Dette er det kuleste kameraet som ble lansert på årets CES/PMA.

Les mer om Fujifilm X100S

Les flere saker på vår CES 2013 temaside

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen