Dette er GeForce GTX 780 – Nvidias nyeste flaggskip.
Dette er GeForce GTX 780 – Nvidias nyeste flaggskip. (Bilde: Nvidia)

Dette sier Nvidia om GeForce GTX 780

Knallhard lansering fra Nvidia i dag.

I lang tid har det versert rykter om når Nvidia skulle lansere sin neste generasjon med skjermkort. Flere av ryktene viste seg å stemme, og i dag kan vi fortelle dere om alt som er nytt med GeForce GTX 780.

Skjermkortet er ikke, som enkelte har fryktet, en såkalt «papirlansering», men er i høyeste grad reell. Vi har mottatt et testeksemplar av skjermkortet, og Nvidia forteller at flere partnere allerede er i full gang med å lage sine egne varianter av kortet.

– Vi har alltid prøvd å gjøre GeForce GTX-navnet til en ren opplevelse av ytelse. GeForce GTX 780 føyer seg inn i denne rekken, og er et neste generasjons skjermkort i toppklassen, innleder Nvidias PR-sjef i Europa, Benjamin Berraondo, i sin presentasjon.

En raskere, lettere Titan

Nvidia GeForce GTX 780.
Nvidia GeForce GTX 780 er til forveksling likt GTX Titan, og benytter akkurat samme kjøler.Foto: Nvidia

I forhold til forgjengeren, GeForce GTX 680, har dagens nylansering fått 50 prosent flere CUDA-kjerner, 50 prosent mer minne, og dessuten støtte for GPU Boost 2.0. Dette innebærer at kortet har noe mer beskjedne spesifikasjoner enn GeForce GTX Titan, men at det fortsatt ruver langt over det forrige «ordinære» flaggskipet fra Nvidia.

Nvidia GeForce GTX 780 med kjøleren fjernet.
Nvidia GeForce GTX 780 med kjøleren fjernet.Foto: Nvidia

Med hele 7,1 milliarder transistorer i GK110-kjernen har GeForce GTX 780 også et nærmere slektskap til nettopp GTX Titan enn til sin forgjenger fra GTX 600-serien. Noe som nok kan overraske er at klokkefrekvensen på GTX 780, 863 MHz, ligger høyere enn storebror GTX Titan sine 837 MHz.

Minnebusbredden er for øvrig den samme, 384-bits, og det samme gjelder de 48 rasterenhetene. Antall teksturenheter er justert ned fra 224 til 192, men dette er fortsatt langt mer enn de 128 som GeForce GTX 680 hadde å rutte med.

Blir både raskt og stille

Slike spesifikasjoner gjør sitt for spillytelsen, og i plansjene vi får fremvist hevdes det at det er omkring 35 prosent bedre ytelse å hente fra GeForce GTX 780 enn fra forgjengeren – og et løft på rundt 70 prosent fra GeForce GTX 580.

Ifølge Nvidia skal GTX 700-serien fungere svært godt i SLI-oppsett allerede ved lansering. Her fra vår SLI-test av GTX Titan.
Ifølge Nvidia skal GTX 700-serien fungere svært godt i SLI-oppsett allerede ved lansering. Her fra vår SLI-test av GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no

– Vi velger å sammenlikne med GeForce GTX 580 og GTX 680 i stedet for med GTX Titan, fordi hvis vi ser på maskinvaren til Steam-brukere, er disse to av de mest populære. Vi tror også at de som sitter med et av disse kortene i maskinen mest trolig vil ønske å oppgradere, mener Berraondo.

Like fullt slekter kortet definitivt på GTX Titan, og utvendig er de to kliss like. Også under huden skal det være flere likhetstrekk, ved siden av det rent spesifikasjonsmessige.

– Vi er ekstremt sikre på at våre kort er de mest stillegående på markedet, og det er definitivt tilfelle med GeForce GTX 780. Fra Titan har det også fått en adaptiv kontroller, som minimerer brå svingninger i viftehastighet. Slik får du et jevnt støynivå, som lar deg konsentrere deg om spillingen, forteller Berraondo.

Innebygde godsaker i driverne

Det er imidlertid ikke bare skjermkortet som er nytt. Tidligere i år lanserte Nvidia sitt GeForce Experience, som ordner spillinnstillinger automatisk, til alle som ville ha. Siden den gang har betaversjonen blitt lastet ned 2,5 millioner ganger, og nå er programmet helt klart – og slippes som en del av driverpakken.

– Vi forventet kanskje et par hundre tusen nedlastinger før vi kom ut av beta, så dette var svært hyggelig. Den 21. mai kom GeForce Experience ut av beta, og blir innebygd i driverne, for de som velger å ta det med, forteller Berraondo.

Nvidia GeForce GTX 780.
Nvidia GeForce GTX 780 og dets slektninger vil snart få videoopptak som en innebygd funksjon i driverne.Foto: Varg Aamo, hardware.no

– I tillegg introduserer vi ShadowPlay i juni, integrert i GeForce Experience. ShadowPlay vil automatisk ta opp video av de siste 20 minuttene med spilling, mot 3 – 4 prosent lavere ytelse. Folk deler nemlig mer og mer av sin spilling, og mens flere og flere spiller på nett, har de lyst til å dele flere og flere av sine utrolige øyeblikk, sier han.

For de som uroer seg over å miste noen FPS, beroliger imidlertid PR-sjefen med at det vil være fullt mulig å slå av denne funksjonaliteten, stille inn videokvalitet etter ønske, og justere tiden man tar opp.

– Handler om å gjøre spill hyperrealistisk

Nylig fortalte vi om en teknologidemo som viser hvor realistisk vann kan gjøres i spill, et konsept Nvidia også har utforsket med en stormsimulator ved navn Wave Works. Denne uken slapp de også Face Works, som viser realistisk ansiktsanimasjon, til offentligheten.

– Dette er teknologi som viser hvor spill er på vei, og mange utgivere bruker denne teknologien i sine kommende motorer. Dette dreier seg altså ikke bare om det som kommer ut nå, men gir utviklere verktøyene for neste generasjons spill, sier Berraondo.

Nvidia GeForce GTX 780.
Nvidia GeForce GTX 780.Foto: Nvidia

– Alt handler om å gjøre spill hyperrealistisk. I det siste har jeg i den forbindelse spilt mye Metro: Last Light, og dét er helt fantastisk. Det er litt som Metro 2033, med en dæsj Half-Life 2 blandet inn. Dere burde prøve det, kommenterer han ivrig, før han fortsetter å fortelle om skjermkortlanseringen.

Skal gruse AMDs toppmodell

Nvidia lar heller ikke anledningen gå fra seg til å gi et lite stikk til erkerivalen AMD, og hevder at dagens nyhet skal yte 25 – 30 prosent bedre enn AMD Radeon HD 7970 GHz Edition under alle omstendigheter, og enda mer i enkelte spill.

Dersom dette viser seg å medføre riktighet, vil det definitivt være hyggelig for Nvidias del. I alle våre ytelsestester har nemlig forskjellige versjoner av Radeon HD 7970 tronet langt fremfor alle sammenliknbare GeForce-modeller, og som regel til en betydelig lavere pris.

– Så de som oppgraderer fra GeForce GTX 680 vil se et stort løft. Dessuten snakker vi tett med alle utviklere for å sikre at vi har gode drivere for alle spill, uavhengig av markedsføringskampanjer, sier Berraondo.

Vi har samlet opp spesifikasjoner, og sjekket disse påstandene:
Les mer i vår test av GeForce GTX 780 »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen