Intel lanserer en pinne-PC som skal plugges rett inn i TV-en
Intel lanserer en pinne-PC som skal plugges rett inn i TV-en (Bilde: Intel/Shutterstock)

Denne knøttlille pinnen er faktisk en datamaskin

CES: Intel lanserer en pinne-PC som skal plugges rett inn i TV-en.

Intel Compute Stick

Skjerm: Nei
Prosessor: Atom Bay Trail
Grafikk: Ukjent
Lagring: 32 GB
Minne: 2 GB
Vekt: Ukjent
Operativsystem: Windows 8, Linux
Pris: Foreløpig ikke annonsert

Se Prisguide.no for oppdaterte priser »

Chromecast har lenge vært konge på «strømmepinne-haugen» her hjemme, mye fordi de har så få konkurrenter i sitt segment. Amazon, Microsoft, Sony har alle annonsert tilsvarende strømmepinner, men ingen av disse er i salg enda. Det finnes også noen «Android-pinner» som kjører, ja nettopp, Android, og som du også bare plugger rett i TV-en. Men så vidt vi vet har det ikke vært noen som lar deg kjøre Windows. Til nå.

Les også: 5 smarte triks som gjør Chromecast bedre »

Under CES-messen i Las Vegas har teknologikjempen Intel lansert en ny «pinne-PC», en mini-PC i minnepinneformat. Intel Compute Stick vil i likhet med Chromecast kobles rett i TV-en eller annen skjerm med HDMI, og den henter strøm via USB – ideelt sett fra TV-en. Til forskjell fra Chromecast og lignende strømmeløsninger, er dette en fullverdig PC som kjører Windows 8. Eller Linux, hvis du foretrekker det.

intel-compute-stick.
Foreløpig har vi ikke funnet bilder av pinne-PCen, bare Intels konseptbilde. (Foto: Intel)

I følge nettstedet ExtremeTech stiller Pinne-PCen med en firekjerners Atom Bay Trail-prosessor, 2 GB RAM, 32 GB intern lagringsplass, og microSD-leser for de som vil utvide lagringsplassen ytterligere. Compute Stick henter i likhet med Chromecast strøm fra en micro-USB inngang, men Intel jobber visstnok med at pinne-PCen i fremtiden skal få strøm kun via HDMI-pluggen. Linux-versjonen skal komme med litt slappere maskinvare; 1 GB RAM og 8 GB lagringsplass.

Utenom micro-USB inngangen har pinne-PCen bare én USB-port, men Bluetooth 4 gir deg mulighet til å koble til trådløst utstyr, som for eksempel tastatur og mus. Ut fra hensikten med produktet burde ikke «mangelen» på fysiske tilkoblingsmuligheter være særlig problematisk.

Intels Compute Stick ligger ikke an til å erstatte de vanlige stasjonærmaskinene eller bærbare datamaskiner med det første, men for dem som ønsker et tilnærmet «usynlig» mediasenter i stua, kan det være et veldig nyttig produkt.

Norsk pris er ikke tilgjengelig, men du kan sette opp et prisvarsel i vår Prisguide, så får du beskjed med en gang det dukker opp.

Mini-PCer ikke noe nytt, men ikke alle mini-PC-ene ser like pene ut »

(Kilder: Intel, ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen