Her flyr flyet med en laserkanon på skroget

Teknofil Dette er et laservåpen

(Bilde: DARPA)

Her flyr flyet med en laserkanon på skroget

Militæret i USA tester ut ny teknologi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kuler og raketter er visst ikke effektivt nok for det amerikanske luftvernet. I begynnelsen av 2013 erklærte amerikanerne at de ville utstyre flyene sine med laservåpen i framtiden, og nå har testene begynt, melder Cnet.

Prosjektet blir utført av det amerikanske forsvarsdepartementets forskningsbyrå DARPA og produsenten Lockheed Martin, som nå har utstyrt sitt første jetfly med en laserkanon. Målet skal være å utvikle et fungerende 360-graders «høy-energi-laservåpen» for militære luftfartøy som kan stoppe innkommende raketter. 

Vellykket testtur

Amerikanerne har allerede sendt opp det første flyet utstyrt med «ABC-kanonen» i luften syv ganger. ABC står for Aero-adaptive Aero-optic Beam Control, og er enkelt forklart en laserkanon som kan beskytte flyet fra alle kanter - foran, bak, under og over. 

Foreløpig har testturene kun gått med til å bekrefte at flyet faktisk kunne fly stabilt med våpenriggen festet på utsiden. Dette skal ha vært kritisk for at laseren skal være effektiv, ettersom den minste turbulens kan få laseren til å sikte feil. 

Lyst til å se laser-action? 
Her blir en drone skutt ned med laser »

De fleste missiler pleier å komme bakfra, noe som betyr at laseren må skytes gjennom turbulensen som forårsakes av flymotorene. Dette er en utfordring med tanke på energitap, men det er her ABC-systemets optikk og strålekontroll kommer inn i bildet.

Nå som de første testturene har vært vellykkede, vil de trolig begynne å teste selve laservåpenet ombord på flyet også. 

Amerikanerne jobber også med et lasersystem ment for å plaffe ned mål på bakken. Sjekk laserflyene amerikanerne jobber med her »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen