Bilen i profil. (Bilde: Michelin)

Dette er en selvkjørende minileilighet

Den ser kanskje merkelig ut, men kan dette være fremtiden?

Selvkjørende biler ser ut til å kunne bli en del av fremtidens samfunn. Og hvem ville vel ikke ha syntes at det hadde vært deilig å kunne slippe rattet på bilen og for eksempel ta en telefon, se en film eller sove hele veien til jobben. Med DOMI er dette fullt mulig.

En selvkjørende leilighet

Her illustreres "Office Mode" og "Living Mode".
Her illustreres "Office Mode" og "Living Mode".Foto: Michelin

DOMI markedsføres av Michelin, et selskap bedre kjent som dekkprodusent og for Michelin-guiden sin. Med på laget er også Volkswagen og selvfølgelig også utviklerne, den sørkoreanske designeren og universitetsprofessoren Do-hyung Kim og hans team. Som alle andre selvkjørende biler bruker DOMI sensorer og kameraer til å fange opp omgivelsene og trafikken rundt bilen, slik at kjøreturen blir trygg.

Selv om DOMI – Dome Intelligent – er en selvkjørende bil, hadde det vært mer korrekt å beskrive fremkomstmiddelet som en blanding av et kontor, en stue og et soverom – på hjul. Kort og godt: en selvkjørende leilighet. 

Bilen sett ovenfra. Her illustreres det også hvordan man kan ligge inne i kjøretøyet for å hvile.
Bilen sett ovenfra. Her illustreres det også hvordan man kan ligge inne i kjøretøyet for å hvile.Foto: Michelin

Bilen skal nemlig ikke bare kunne brukes som en behagelig og automatisk transportform, men også som et sted å jobbe, la seg underholde og hvile. Faktisk er den designet slik at du skal kunne legge deg helt ned og strekke ut beina, samtidig som du trekker ut PC-en fra en skuff eller ser en film på den innebygde skjermen. Det er en semi-sirkulær sofa inne i bilen som skal sørge for at du både kan sitte og ligge under alle disse aktivitetene.

Komfort i høysetet

Det sier seg selv at komfort er en viktig del av denne pakken, og det er også hele tanken bak bilen: hvorfor designe en bil slik som tradisjonelle biler når du kan designe dem som fullverdige leiligheter og få en komfortabel tur rundt i byen på vei til daglige gjøremål?

Når vi først er inne på det med byen, så er det verdt å nevne at bilen – mer eller mindre selvfølgelig – er elektrisk, og følgelig ikke egner seg til turen opp til hytta. Det er imidlertid ikke et problem for DOMI, som er beregnet på byboere med liten tid, og som gjerne kunne tenkt seg å bruke denne tiden på noe mer fornuftig enn å kjøre selv – på en komfortabel måte.

Her vises det elektriske drivverket i bilen.
Her vises det elektriske drivverket i bilen.Foto: Michelin

For å heve komfortnivået enda et hakk er bilens hjul designet på en heller utradisjonell måte. Her finnes det ingen støtdempere, fordi hjulene i seg selv er støtdempere. Dette oppnås ved elektromagnetisme, der den elektromagnetiske kjernen kan bøye, stive og løsne opp deler av det segmenterte hjulet slik at små ujevnheter og kanter ikke merkes inne i selve bilen. 

På den andre siden...

DOMI høres unektelig ut som fremtidens bil, men er det ikke noen ting som skurrer litt? Hva med bilbelte, for eksempel? Greit nok at bilen skal kjøre i lave hastigheter i tettbygde strøk, men å få en bil uten skikkelige bilbelter godkjent på veiene er praktisk talt umulig. Dessuten kan det nok diskuteres om det å for eksempel sove, snakke i telefon eller ta en øl i bilen gjør deg særlig populær blant politiet.

Det største hinderet i den sammenhengen er faktisk at man kan styre bilen selv om man vil. Det er faktisk bare å sprette ut et ratt og kjøre i vei på den tradisjonelle måten. Mange vil nok ikke se dette som et hinder, men ettersom en selvkjørende bil åpner for uante muligheter kan det være en interessant affære om føreren av en eller annen grunn plutselig bestemmer seg for å ville styre selv.

Her vises den såkalte "Driving Mode", der du selv kan ta kontroll over bilen.
Her vises den såkalte "Driving Mode", der du selv kan ta kontroll over bilen.Foto: Michelin

En stor ulempe med dette er også at DOMI har måttet ofre vinduer for å kunne implementere alle de andre funksjonene. Derfor må du klare deg med kameraer på utsiden, som viser deg verden via skjermene inne i bilen. Kombinert med en øl foran TV-skjermen inne i bilen gjør nok ingen av delene deg særlig trygg på veien.

Syns du DOMI høres praktisk ut? Sannsynligvis vil nok ikke slike biler nå markedet før om en god del år, men du må gjerne si din mening i kommentarfeltet under saken. Der ligger det også en bildekarusell med flere konseptbilder. 

Fremtidens biler ser unektelig ut til å bli ganske interessante.
Denne Toyota-en er dekket av berøringsskjermer! »

(Kilde: Dvice, Michelin)

Bilen i profil. (Bilde: Michelin)
Noen av bilens kjernefunksjoner: selvkjørende egenskaper, en sender, dørene og utvendige kjennetegn. (Bilde: Michelin)
Her vises den såkalte "Driving Mode", der du selv kan ta kontroll over bilen. (Bilde: Michelin)
Her illustreres "Office Mode" og "Living Mode". (Bilde: Michelin)
Her vises det elektriske drivverket i bilen. (Bilde: Michelin)
Plantegninger av bilen. (Bilde: Michelin)
Her vises det hvordan bilen vil gjenkjenne skilt og tegn. (Bilde: Michelin)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen