Disse lastebilene kjører helt på egen hånd.
Teknofil
Disse lastebilene kjører helt på egen hånd. (Bilde: Lockheed Martin)

Dette er en selvkjørende militærkonvoi

Amerikanerne tester ut førerløse biler for utsatte områder.

Det amerikanske militæret får tjenester og produkter levert av drøssevis av ulike leverandører. Blant de største er selskapet Lockheed Martin, som lager alt fra raketter, militærfartøy og til og med romfartøy.

Deres siste prosjekt er å lage førerløse, pansrede lastebiler til militærbruk, melder nettstedet Pocket-Lint.

Ingen fører, ingen risiko

Lockheed Martin er allerede så langt i prosessen at de nylig gjennomførte en test hvor de kjørte en hel konvoi av selvkjørende lastebiler gjennom et urbant område, uten at noe gikk galt. 

Ideen bak det hele er naturlig nok å redde liv. Uten et menneske bak rattet kan man kjøre lastebiler inn i langt farligere områder uten å være redde for å miste noen. Med hel-automatiske lastebilkonvoier vil de kunne levere forsyninger til selv de mest kritiske områdene, og ofte kunne hente soldater ut fra farlige områder. 

Smart system

Systemet til Lockheed Martin bruker en kombinasjon av GPS-signaler fra satellitter og en teknologi de kaller LIDAR på selve lastebilen for å navigere. LIDAR står for Light Detection And Ranging, og er rett og slett et lasersystem som "ser" hindringer med laser, og forteller lastebilen hvordan den kan komme unna problemet.

Systemet fungerer i tandem med andre lastebiler i området, slik at de både kan registrere hvor de er, og hvordan de unngår å krasje i hverandre. 

Lockheed Martin jobber også med langt mindre selvkjørende biler som skal følge soldatene i felten. Dette kan du se i videoen under: 

Det er ikke bare militæret som jobber med førerløse biler: 
Vi kan se førerløse biler på veien allerede i 2016 »

(Kilde: Pocket-Lint)

 

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen