iPhone anno 1998 og 2014.
Teknofil
iPhone anno 1998 og 2014. (Bilde: Apple/Cisco/Teknofil.no/montasje)

Denne het «iPhone» før Apple kom på banen

Apple måtte kjempe for å få navnet de ønsket.

iPhone er etterhvert blitt en svært kjent merkevare, men ifølge BGR kunne det fort gått annerledes. Lenge før Apple så mye som hadde designet en strek av sin iPhone, brukte nemlig en annen produsent navnet på sine egne produkter.

Dette er InfoGears reklame for verdens første «iPhone».
Dette er InfoGears reklame for verdens første «iPhone». Foto: InfoGear

Vi snakker om det amerikanske IT-selskapet Ciscosom for over et tiår år siden lagde sin egen serie med telefoner. Navnet? «iPhone».

Merkenavnet arvet de da de kjøpte opp telefonprodusenten InfoGear, som lagde sin telefon med det klingende navnet i 1998.

Bildet øverst i saken er av den aller tidligste telefonen under dette merkenavnet, og kan derfor – under noe tvil – kalles for den aller tidligste iPhonen. Det er naturlig nok ikke mange likheter mellom Apples telefon og Cisco/InfoGear sin, men de er faktisk touch-telefoner begge to. Sistnevnte kunne dessuten i likhet med sin moderne fetter både sende e-post og «...gi deg tilgang til Internett med ett eneste trykk.»

Kjempet for merkenavnet 

Senere ble det lansert en rekke telefoner fra Cisco under iPhone-merkenavnet, i betraktelig mer lommevennlige størrelser. Dette fortsatte frem til 2001, da produksjonen ble faset ut. Merkenavnet forble imidlertid Cisco sitt.

En serie av noe mer lommevennlige iPhoner.
En serie av noe mer lommevennlige iPhoner. Foto: Cisco
«Joda, vi bruker fortsatt merkenavnet!».
«Joda, vi bruker fortsatt merkenavnet!». Foto: Cisco

Derfor var det ikke helt uproblematisk da Apple forsøkte å lansere sin iPhone i 2007, fordi Cisco hevdet at de fortsatt brukte navnet aktivt. Det forsøkte de blant annet å bevise med bildet til høyre. Om klagene førte helt frem vites ikke, men Cisco og Apple inngikk et forlik der de forpliktet seg til «...fremtidig samarbeid om utvikling av felles produkter.»

Det skjedde aldri, men med tanke på iPhones popularitet skulle nok kanskje Cisco ønske de hadde stått sterkere på kravene sine.

Mange kjøper Apple-produkter kun fordi det er Apple:
 I denne videoen tror Apple-brukere at Android er iOS 9 – og de elsker det! »

(Kilde: BGR)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen