Ulv i klærne til en litt mindre ulv. iMac har aldri vært billigmodeller, men til 5 000 dollar og opp stiller nye iMac Pro i en klasse for seg.

iMac Pro

Ulv i klærne til en litt mindre ulv. iMac har aldri vært billigmodeller, men til 5 000 dollar og opp stiller nye iMac Pro i en klasse for seg. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi tok en nærmere titt på iMac Pro – maskinen Apple vil selge for nærmere 50 000 kroner

Nå satser Apple virkelig på de krevende brukerne igjen.

iMac Pro


Skjerm: 27 tommer, 5120 x 2880 piksler, utvidet fargeområde (P3)
Prosessor: Intel Xeon på 8, 10 eller 18 kjerner
Grafikk: AMD Radeon Pro Vega 56 eller 64 med henholdsvis 8 eller 16 GB HBM2-RAM
Ram: 32, 64 eller 128 GB DDR4 ECC
Lagring: 1, 2 eller 4 TB SSD
Tilkoblinger: 4 x Thunderbolt 3 (USB-C), 4 x USB 3 (USB-A), ethernet, mini-jack, SDXC inntil UHS-II
Operativsystem: MacOS High Sierra
Teknologi: 10 Gbit ethernet, støtte for to eksterne 4K-skjermer (mens den viser 5K selv)
Pris: Foreløpig ingen norsk pris, men rundt 5000 dollar for inngangsmodellen

Tek.no / San Jose: Apple lanserte nyheter i et forrykende tempo, og blant de mer spennende i kveldens lansering var det en kliss ny iMac Pro, med noen vanvittige spesifikasjoner og en minst like heftig pris.

Den nye iMac-modellen er smått ekstrem av seg, med Xeon-prosessorer fra Intel på opptil atten kjerner. Den har også Radeon Pro Vega-grafikk fra AMD. Samlet sett skal det være vesentlig mer krefter i denne pakken enn i dagens Mac Pro. 

Publikum: – Oooooh .... ooooooooh!

Under presentasjonen viste Apple at de stadig vekk er klassens beste på presentasjoner og dramaturgi. De startet med å si at den ville få åttekjerners Intel Xeon-prosessor, og lyden forsamlingen ga fra seg kan vel best beskrives som fornøyd, men ikke veldig overrasket.

Da Apples mann fortsatte med å si at den ville få tikjerners Xeon-prosessor kom det et tydelig «oooh» fra hele forsamlingen, som ble minst dobbelt så sterkt da han avsluttet med å avsløre at toppmodellen får en Xeon-utgave med hele atten kjerner.

Et beist av en maskin

Mange var interessert i den nye maskinen, men den måtte pent få stå i fred.
Mange var interessert i den nye maskinen, men den måtte pent få stå i fred. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her snakker vi altså om et beist av en maskin, og for deg som jobber med ting som krever ekstrem maskinvare er kanskje prisen innafor. Jeg måtte likevel trekke litt på smilebåndet da prisen på rundt 5000 dollar ble karakterisert som «bare» fra scenen. I Norge snakker vi trolig minst 50 000 kroner. Dette er på ingen måte billig utstyr, selv om det er massevis av datakraft.

Samtidig er det fra-prisen som altså handler om inngangsmodellen med 8 kjerners Xeon, laveste mengde RAM og lagring, samt enkleste utgave av de to Radeon Pro Vega-variantene.

En ting du får uansett, skulle du ha behov for det, er innebygget kablet nettverksstøtte for inntil 10 Gbit. Så dersom du ikke klarer deg med høyhastighetsdisker i RAID tilkoblet Thunderbolt 3-portene, burde du altså få noenlunde grei hastighet fra eventuell nettverkslagring. 

En enslig iMac Pro i et hjørne

Etter å ha snublet seg inn gjennom de store massene mediefolk og utviklere fikk jeg komme inn i demorommet. Der vises alt det nye frem av Apple-representanter fra hele verden. I et lite hjørne av rommet sto iMac Pro, med relativt få mennesker rundt seg.

Bare se og ikke røre var nemlig dagens slagord for maskinen. Det var fritt frem å ta bilder av råtassen, men den skal ikke selges før i desember, og Apple var kanskje redde for at noe ikke skulle oppføre seg fullt så flott som lovet.

Noen bilder ble det likevel tid til.

Formfaktoren er omtrent den samme, men med støtte for VESA-feste og dermed også veggoppheng.
Formfaktoren er omtrent den samme, men med støtte for VESA-feste og dermed også veggoppheng. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Nye taster, mus og pekeplate er laget for den nye iMacen, men pekeplaten må kjøpes utenom.
Nye taster, mus og pekeplate er laget for den nye iMacen, men pekeplaten må kjøpes utenom. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen