Den ser ikke ut som rare greiene, men vi har sett den i aksjon.
Den ser ikke ut som rare greiene, men vi har sett den i aksjon. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Dette er en fullverdig stasjonær datamaskin

AMDs kommende Mullins-prosessor er liten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Las Vegas: Som vi nevnte i vår sak om AMDs Kaveri-lansering har selskapet også kommet på banen med flere andre nyheter på årets CES-messe, og et par av disse har en ganske stor «wow-faktor» pakket inn i et lite format.

Etter å først ha vist frem Kaveri og snakket litt om AMDs proffløsninger, tok nemlig selskapets sjef for digitale forretninger Lisa Su opp en bitteliten svart boks. Umiddelbart så det ut som en smarttelefon, så vi ble rent mistroiske da hun fortalte hva det var.

Fullverdig PC i telefon-størrelse

AMDs Lisa Su presenterer den bittelille AMD-maskinen med Mullins-prosessor.
AMDs Lisa Su presenterer den bittelille AMD-maskinen med Mullins-prosessor.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Ser dere hva dette er? Vil dere tro meg hvis jeg sier at dette er en fullverdig skrivebords-PC i samme størrelse og formfaktor som en litt stor smarttelefon? Vel, det er det det er, og den kjører Mullins, fortalte Su.

Mullins er navnet på etterkommeren av Temash-prosessoren AMD lanserte på fjorårets teknologifest i Las Vegas. Sammen med Beema, som overtar Kabini-prosessorens plass, skal den ifølge AMD bidra til å endre vår oppfatning av hva en PC kan være.

Beema-prosessoren er tiltenkt ultratynne og ordinære bærbare PC-er, så vel som hybridmaskiner, mens Mullins skal brukes i vifteløse nettbrett, hybrider og bærbare; og vi får også en kjapp demonstrasjon av en nettbrett-aktig PC som kjører fotballspill i Full HD, drevet av Beema-prosessoren.

Lyse utsikter for ytelse

Det meste må kobles til trådløst, uten at det nødvendigvis er så galt.
Det meste må kobles til trådløst, uten at det nødvendigvis er så galt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Begge de to APU-prosessorene er bygget på 28-nanometers produksjonsprosess, akkurat som de to forgjengerne, men AMD lover inntil dobbelt så mye ytelse per watt effekt.

Mye av dette kommer nok av at strømforbruket er senket, men merkbart høyere ytelse er også definitivt realistisk.

Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Begge prosessorene vil bli tilbudt med enten to eller fire av AMD sine Puma-kjerner, så vel som GCN-basert integrert grafikk, og effektforbruket er oppgitt til rundt imponerende lave 2 watt for Mullins, og mellom 10 og 25 watt for Beema, etter AMDs SDP-metode.

Sammenliknet med Intels BayTrail-M Pentium N3510 mener AMD at Mullins skal prestere omlag 3,5 ganger bedre i 3DMark 11, og nærmere 30 prosent bedre i PCMark 8.

Beema sammenliknes med BayTrail-T Atom Z3770, og skal by på ytelse helholdsvis 2,7 ganger og drøyt 20 prosent høyere i de to testprogrammene.

Da vi testet Acer Aspire med Temash-prosessor ble vi slett ikke skuffet av hvordan den klarte seg, og AMD sine integrerte grafikkløsninger har lenge vært langt bedre i spill enn det meste Intel har klart å diske opp. Vi lurer dog på om dette kommer til å holde seg når Intels Iris Pro-grafikk får skikkelig gjennomslag, men uansett er det spennende å se skikkelige fremskritt innen APU-er.

Fikk du med deg hovedlanseringen fra AMD?
Møt Kaveri, AMDs viktigste prosessor på årevis »

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen