De første bildene av Falcon Heavy er lagt ut.
De første bildene av Falcon Heavy er lagt ut. (Foto: SpaceX/Twitter)

Dette er Elon Musks nye kjemperakett

Har endelig lagt ut bilder av Falcon Heavy, som på sikt skal ta mennesker til Mars.

Det private romfartsselskapet SpaceX, under ledelse av Elon Musk, har i lang tid jobbet med et nytt, digert rakettsystem kalt Falcon Heavy, men hittil har vi kun sett illustrasjonsbilder. Nå har fansen endelig blitt tilgodesett med ekte bilder av raketten.

Musk la nemlig nylig ut et knippe bilder av Falcon Heavy på Twitter, tatt på NASAs utskytningsbase i Cape Canaveral i Florida, hvor raketten snart skal testes.

Falcon Heavy er «oppfølgeren» til selskapets velbrukte Falcon 9-rakett og byr på langt høyere skyvekraft og løftekapasitet enn forgjengeren. Det første trinnet til raketten består nærmere bestemt av tre av de samme motorsystemene man finner på Falcon 9.

Kraftige saker

Hvert av disse systemene omfatter ni såkalte Merlin-motorer, som altså betyr at Falcon Heavy skilter med hele 27 slike motorer. Til sammen leverer disse motorene over fem millioner pund med skyvekraft ved havnivå, som tilsvarer over 2200 tonn. Dette tilsvarer ifølge SpaceX den samlede skyvekraften til 18 Jumbojetfly av typen Boeing 747.

Det gjør Falcon Heavy til den klart kraftigste raketten i drift i dag. NASA-raketten Saturn V – som ble brukt under det amerikanske Apollo-programmet – var kraftigere med sine over 3000 tonn med skyvekraft, men den tok av for siste gang i 1973. NASAs kommende rakettsystem SLS skal på sin side levere hele 4000 tonn med skyvekraft, men dette systemet er ennå et stykke unna å være ferdigstilt.

Falcon Heavy er designet for å bringe tung last, inkludert mennesker, ut i rommet. Raketten skal være i stand til å frakte en last på til sammen 63,8 tonn ut i lav jordbane, der NASAs nå pensjonerte rakettsystem Space Shuttle til sammenligning kun taklet 24 tonn. På lengre sikt er målet også at Falcon Heavy skal legge grunnlaget for transport av mennesker til Mars, et mål Elon Musk har snakket mye om

Planen er foreløpig å foreta den første testutskytningen av Falcon Heavy i januar, men det nøyaktige tidspunktet er ennå uvisst. Det er også på ingen måte sikkert at utskytningen vil lykkes, og Elon Musk har selv uttalt at det er en høy sjanse for at de første testene vil mislykkes.  

Boeing har nå utfordret Musk om å komme seg først til Mars »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen