Slik ser det første bildet fra overflaten av en komet ut.
Slik ser det første bildet fra overflaten av en komet ut. (Bilde: ESA)

Dette er det aller første bildet fra overflaten av en komet

Landingsfartøyet Philae har sendt sitt første postkort.

Det europeiske romfartsbyrået ESA har virkelig skrevet seg inn i historien den siste tiden. Etter først å ha klart bragden å sende en romsonde til en komet for aller første gang i august, ble det i tillegg sendt ned et landingsfartøy kalt Philae til kometen. Fartøyet landet på ettermiddagen norsk tid onsdag 12. november.

For å dokumentere landingen har ESA nå lagt ut det første bildet som ble tatt etter landingen. Bildet er dermed det aller første fotografiet fra overflaten av en komet, og dermed ganske historisk.

Dette er hele panoramabildet.
Dette er hele panoramabildet.Foto: ESA

Tok panoramabilde

Som ESA skriver er bildet nærmere bestemt én seksjon av et 360-graders panoramabilde, men de andre delene av dette panoramabildet er heller utydelige. I et par av bildene kan man for øvrig se føttene til landingsfartøyet.

Bildet er tatt av et spesielt kamera som har fått navnet CIVA-P (Comet Infrared and Visible Analyser), som består av seks identiske kameraer. Dette kameraet ble for øvrig også brukt til å ta et fascinerende «selfie»-bilde av Rosetta 16 kilometer fra kometen den 7. oktober.

Landingen på kometen gikk ikke helt smertefritt, da landingsrakettene ikke fungerte, noe som førte til at fartøyet «spratt» tilbake et par hundre meter før det omsider stabiliserte seg på overflaten.

Brukte 10 år på å komme til kometen

Philea skal nå undersøke kometen ved hjelp av en rekke instrumenter for innsamling og analyse av blant annet mineralsammensetninger, eventuelle organiske molekyler, gasser og andre ting. I tillegg skal den altså ta bilder.

Rosetta-sonden ble først sendt ut i rommet i 2004, og har altså brukt 10 år på å nå den lille kometen, etter å ha tilbakelagt til sammen 6,5 milliarder kilometer. Kometen er nå på vei mot den indre delen av solsystemet med en fart på cirka 55 000 kilometer i timen.

Romstasjonen ISS er også utstyrt med kameraer:
De skal filme Jorden og strømme videoen til mobiltelefoner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen