Slik bør du sette opp Android-skjermen
Teknofil
(Bilde: Niklas Plikk, Teknofil.no)

Slik bør du sette opp Android-skjermen

Leserne våre har talt.

Forrige uke prøvde vi å finne ut hvordan den perfekte hjemskjermen på en mobil så ut, og i løpet av helgen har innboksen vår blitt fylt opp av gode forslag fra leserne våre.

Én ting er i hvert fall sikkert - Mange av leserne våre har brukt mye mer tid og innsats på å lage lekre hjemskjermer enn de ansatte i Mediehuset Tek. Vi fikk inn over 100 bilder av hjemskjermer, og det var mange smarte og gjennomtenkte oppsett der ute. 

Sjekk også ut disse: 

Her er noe vi har lært om Norges Android-brukere: 

Android-brukere er veldig opptatt av været

Ett av de største argumentene for Android er at brukere kan gjøre akkurat hva de vil på hjemskjermen. Likevel velger overraskende mange å gjøre det samme - nemlig å vise værprognosen. Nesten halvparten av alle brukerne, 42 prosent, viser været på en eller annen måte - enten i form av digre vær-widgets, eller små ikoner som viser om det er sol eller regnvær ute. 

Stephen Agerbo sier han har hatt samme hjemskjerm i omtrent tre år, med de samme elementene - en diger vær-app, pedometer og tre rader med de mest brukte appene. .
Stephen Agerbo sier han har hatt samme hjemskjerm i omtrent tre år, med de samme elementene - en diger vær-app, pedometer og tre rader med de mest brukte appene.
Forumbrukeren Herjeejreh har lagt værwidgeten høyt opp på hjemskjermen, for å alltid holde seg oppdatert.
Forumbrukeren Herjeejreh har lagt værwidgeten høyt opp på hjemskjermen, for å alltid holde seg oppdatert.

Det gjelder å være sosial

I tillegg til å være opptatt av været, liker tilsynelatende Android-brukerne våre også å være sosiale. Det var nemlig én app som var en gjenganger på de fleste hjemskjermene - Facebook. 

52 prosent av alle Android-hjemskjermene vi fikk tilsendt hadde Facebook raskt tilgjengelig, enten via ett klikk, eller via en framtredende mappe med andre sosiale apper. 

Med launcheren Smart Launcher 2 har Alf Ivar Tronsmo-Kjørseng laget en svært minimalistisk hjemskjerm, med bare 10 apper. Likevel er Facebook én av dem. .
Med launcheren Smart Launcher 2 har Alf Ivar Tronsmo-Kjørseng laget en svært minimalistisk og stilren hjemskjerm, med bare 10 apper. Blant dem finner vi Facebook.

Mange liker å tilpasse hjemskjermen

Hvis du vil ha absolutt kontroll over telefonen din kan du «roote» den, men en langt enklere og raskere variant er å bytte ut «launcheren» - programmet som viser deg hjemskjermene og lar deg starte opp programmer. Det krever bittelitt innsats, men så fort jobben er gjort sitter du igjen med en langt mer spennende hjemskjerm. 

Hele 27 prosent av hjemskjermene vi fikk inn var tilpasset ved hjelp av en tredjeparts-launcher. Det spennende var også å se hvor mye de skilte seg fra hverandre. 

Forumbrukeren Bear96 har tatt det helt ut. Han har både Cyanogenmod 11, i tillegg til launcheren Apex Launcher. Kombinert med egne ikoner fra Veronica Icon Pack er resultatet en kjempelekker hjemskjerm. .
Forumbrukeren Bear96 har tatt det helt ut. Han har både Cyanogenmod 11, i tillegg til launcheren Apex Launcher. Kombinert med egne ikoner fra Veronica Icon Pack er resultatet en kjempelekker hjemskjerm.
Forumbrukeren Letty skriver at han får vondt i hodet av rotete hjemskjermer med for mange apper. Derfor har han heller laget en lekker og minimalistisk hjemskjerm med et par relevante mapper på bunnen. .
Forumbrukeren Letty skriver at han får vondt i hodet av rotete hjemskjermer med for mange apper. Derfor har han heller laget en lekker og minimalistisk hjemskjerm med et par relevante mapper på bunnen.

Det skal være rent og pent

En kombinasjon av tilpassede launchere, et operativsystem som oppfordrer til færre apper på hjemskjermen og store widgets, har gjort at mange Android-brukere har enkle og minimalistiske hjemskjermer. Mange som sendte inn bidragene sine til oss fortalte at de likte å holde antallet apper på hjemskjermen nede, så det skulle se ryddig og fint ut.

Rundt hvert tredje Android-bidrag vi fikk inn var veldig minimalistiske. Enten hadde de 10 eller færre apper på hjemskjermen, eller så var appene så små at de bare dekket en liten del av skjermen.

Forumbrukeren Keff70 liker det veldig minimalistisk.
Forumbrukeren Keff70 liker det veldig minimalistisk.
Forumbrukeren vår Slai har slått to fluer i én smekk. Han har både en luftig og fin hjemskjerm, men har fortsatt lurt inn mange app-ikoner ved hjelp av en hendig launcher.
Forumbrukeren vår Slai har slått to fluer i én smekk. Han har både en luftig og fin hjemskjerm, men har fortsatt lurt inn mange app-ikoner ved hjelp av en hendig launcher.

Dominerende Widgets 

 Selv om mange Android-brukere liker å ha få apper på hjemskjermen, er store widgets populært. Noen tar det til det ekstreme. 20 prosent av Android-hjemskjermene vi fikk tilsendt er dominert av widgets, enten i form av én diger widget, eller mange små. Kriteriet vårt var at den totale størrelsen av widgetene tok opp halvparten eller mer av hjemskjermen på mobilen. Dette er  helt særegent for Android-plattformen. 

Ved å bruke et program kalt Zooper Widget har Jørn Jørgensen fylt opp hele hjemskjermen sin med informasjon fra nært og fjernt. .
Ved å bruke et program kalt Zooper Widget har Jørn Jørgensen fylt opp hele hjemskjermen sin med informasjon fra nært og fjernt.
På Teebeez' hjemskjerm kan man få oversikt over mye rart, ved hjelp av store widgets.
På Teebeez' hjemskjerm kan man få oversikt over mye rart, ved hjelp av store widgets.

Slik bør du sette opp hjemskjermen

Selv om vi var overbeviste om at vi hadde den perfekte hjemskjermen da vi begynte dette lille prosjektet, har vi skjønt at hjemskjermen er en veldig individuell greie. Noen liker å ha alt på én plass, noen vil ha det helt tomt, noen vil finjustere hver eneste lille piksel, mens andre ikke bryr seg i det hele tatt.

Likevel har vi fått inn flere gode tips fra brukere og kollegaer, som du kan ta til etterretning når du setter opp hjemskjermen din: 

 • Utnytt Android-plattformen for det den er verdt
  Hvis du bruker Android bør du dra nytte av at du har langt større valgfrihet enn dine iPhone- og Windows Phone-venner. Du kan laste ned kjempespennende launchere med et par tastetrykk, og sett opp hjemskjermen akkurat som du vil. Du kan også roote telefonen, hvis du vil være litt vågal og ha full kontroll.
 • Analyser bruksmønsteret ditt
  Med så mange valg Android tilbyr, kan det være vanskelig å vite hva som er det rette. Dermed gjelder det å finne ut av hvordan du bruker mobilen din. Hvis du bare bruker fem apper, kanskje du ikke trenger flere på hjemskjermen din. Eller kanskje du bare vil ha én diger musikk-widget på hjemskjermen, til å styre musikken du hører på hele tiden? Valgene er mange, og det kan lønne seg å finne ut hva som passer for deg. 
 • Pass på ytelsen
  Akkurat som at du ikke bør ha for få apper eller for mange widgets (eller motsatt), bør du også passe på å ikke ha for tung programvare kjørende hele tiden. Tilpasningsvennlige launchere kan være fint, men ikke gå helt bananas.

  Det er herlig at Android lar deg gjøre hva du vil, men det betyr ikke at du bør ha 10 forskjellige programmer kjørende i bakgrunnen for å få telefonen til å se bedre ut. Prøv å få det til å se akkurat som du vil ha det, uten å at tapper mobilen for strøm.

Har du flere gode tips? Del gjerne med deg i kommentarfeltet nedenfor! 

Få også med deg de andre hjemskjermsakene: 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen