– Dette er den første trådløse superruteren
Teknofil

– Dette er den første trådløse superruteren

Netgear slår trolig konkurrentene på målstreken med trådløs gigabit.

På årets CES-messe i Las Vegas fikk nettverksprodusenten Buffalo mye oppmerksomhet. De var de første som demonstrerte et trådløst gigabitnettverk, som har en teoretisk overføringsytelse på 1300 Mbit/s.

Man trodde lenge at det skulle være nettopp Buffalo som ville få den første modellen på markedet, men det ble ikke tilfellet. I natt annonserte Netgear at de har sin gigabitruter klar for salg. Er vi heldige vil den komme så tidlig som neste uke.

Benytter ny standard

Ruteren har fått navnet R6300, og er basert på den nye 802.11ac-standarden via en brikke fra Broadcom. Denne standarden er teoretisk sett tre ganger raskere enn hva vi tidligere har sett på 802.11n-standarden.

Den tar i bruk 5 GHz-båndet for å overføre data. Dette er et frekvensområde som foreløpig inneholder langt mindre forstyrrelser enn 2,4 GHz-båndet, som brukes mye i dag.

R6300 er også bakoverkompatibel mot de fleste tidligere trådløse standarder. To separate antenner sørger også for at den støtter både 5 GHz- og 2,4 GHz-båndet avhengig av hva som er hensiktsmessig.

Lenge til du kan ta gigabit i bruk

Selv om Netgear nå er først ute med en salgsklar modell, har det ikke så alt for mye å si for deg. Det er nemlig ikke noe annet enn ruteren som støtter trådløst gigabit.

Både Broadcom, Qualcomm, andre brikkeprodusenter og IEEE(Institute of Electrical and Electronics Engineers) jobber for tiden iherdig med å få ferdigstilt en skikkelig standard for 802.11ac.

Det er ventet at dette skal være på plass neste år. Først da vil vi se bærbare maskiner, dedikerte nettverkskort, mobiler og nettbrett med støtte for trådløs gigabit.

Inntil da må du nøye deg med å ta i bruk bakoverkompatibiliteten i ruteren, og holde deg til maksimalt 450 Mbit/s.

Styres med telefonen

Om du ikke alltid føler for å rote rundt i de gjerne tekniske menyene til en ruter, kommer R6300 med en egen mobilapp. Denne er en del av Netgears «Genie»-system, som via telefonen eller nettbrettet gir den en enkel oversikt over den viktigste informasjonen og innstillingene.

Med appen, som finnes til både Android og iOS, kan du også bruke mobilen som en fjernkontroll til alt DLNA-utstyr som er koblet til nettverket.

Netgear har sagt at ruteren skal være tilgjengelig om kort tid. Den veiledende prisen er satt til 200 USD, noe som kan bety en prislapp på rundt 1200 kroner her til lands.

(Kilde: Netgear)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen