Pass på så du ikke brenner deg på disse hete hovedkortene.
Pass på så du ikke brenner deg på disse hete hovedkortene. (Bilde: Montasje: iStock Photo, Asus, MSI)

Dette er de mest populære hovedkortene

Vi har fisket frem topplisten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et hovedkort må en PC ha, for hva skulle ellers prosessoren, skjermkortet, minnet, lydkortet, harddiskkontrollerne og diverse andre duppedingser ha vært festet på og knyttet sammen gjennom?

Som alltid gjelder det å velge produktet som er riktig for deg, og å velge med omhu. Ved siden av tester og anbefalinger, kan det også være interessant å se hva alle andre vurderer. Derfor har vi dratt fram de 10 hovedkortene som for tiden er mest populære i Prisguide.

Det blir et Asus-maraton, såpass mye kan vi røpe allerede nå. Selskapet har en solid posisjon på det norske hovedkortmarkedet, og de er en av verdens største aktører. En verifisering av tallene viser at det vi nå presenterer stemmer basert på popularitet.

Nedenfor følger lista:

10. Asus P8Z77-M

På 10. plass over de mest populære hovedkortene finner vi Asus P8Z77-M.

P8Z77-M har formfaktoren MicroATX og firekjernestøtte, og byr videre på maksimalt 32 GB minne og en nettverksport, samt seks interne SATA-tilkoblinger, der to har 6 Gbit/s. Hovedkortet har også en HDMI-tilkobling, mens brikkesettet er Intel Z77 og sokkelen er LGA1155.

Dette hovedkortet får du fra 738 kroner.

9. Asus P8Z77-V Deluxe

Asus P8Z77-V Deluxe byr på samme sokkel og brikkesett som hovedkortet ovenfor, men har imidlertid formfaktoren ATX.

Maksimalt minne er 32 GB, mens på tilkoblingsfronten finner vi to nettverksporter, fire interne SATA, to eSATA og to SATA 6 Gbit/s. I tillegg har hovedkortet en HDMI-tilkobling.

Her må du punge ut 1538 kroner.

8. Asus P9X79 PRO

Dette hovedkortet har ATX-formfaktor, Intel X79-brikkesett og støtte for 2011-sokkelen. Ellers er det støtte for 64 GB minne, fire interne SATA-tilkoblinger, to eSATA og fire SATA 6 Gbit/s.

I testen vår syntes vi det var positivt at P9X79 PRO var overklokkingsvennlig og hadde åtte minnekanaler, samt hadde støtte for SATA 6 Gbit/s og USB 3.0, SSD Caching, og AMDs og Nvidias multi-GPU-teknologi.

2086 kroner er summen du må ut med for å få fatt i et eksemplar av Asus P9X79 PRO.

7. Asus M5A78L-M

Asus M5A78L-M har formfaktoren MicroATX, sokkelen AM3+ og brikkesettet AMD 760G.

Maksimalt minne er 16 GB, mens antall interne SATA-tilkoblinger er seks. Hovedkortet har ikke firekjernestøtte, men har integrert skjerm- og lydkort.

Dette hovedkortet får du fra 461 kroner.

6. Asus P8Z77-V Pro/Thunderbolt

Dette hovedkortet tar i bruk Thunderbolt, som er en teknologi for ekstra rask overføring av data, lyd og bilde. Med respektable 10 Gb/s kan Thunderbolt skilte med dobbelt så god overføringshastighet som USB 3.0.

Ellers er formfaktoren ATX, brikkesettet Intel Z77, sokkelen LGA1155 og maksimalt minne på 32 GB. På tilkoblingsfronten finner vi, i tillegg til Thunderbolt, både USB, SATA, eSATA, HDMI, Firewire og DVI.

Du får Asus P8Z77-V Pro med Thunderbolt for 1531 kroner.

Bli med til neste side for å se de fem mest populære modellene »

Her er topp 5 av de mest populære hovedkortene. Gikk du glipp av plassene 10 – 6? Sjekk ut forrige side.

5. Asus Rampage III Extreme

Endelig en annen farge enn blått! Asus Rampage III Extreme kommer i rødt og kan skilte med ATX-formfaktor, Intel X58-brikkesett, LGA1366-sokkel og en minnestøtte på 24 GB.

Da vi testet dette hovedkortet, syntes vi det positive var ytelse, layout, overklokkingsmuligheter, tilbehør og funksjonalitet.

Det negative var prisen, for det koster å være kar: Asus Rampage III Extreme får du fra 5573 kroner og opp.

4. Asus P8Z77-V PRO

Asus P8Z77-V PRO har ATX-formfaktoren, brikkesettet Intel Z77 og sokkelen LGA1155. Maksimalt minne er på 32 GB, og du får dessuten med HDMI og en haug med SATA-tilkoblinger.

Vi har testet også dette hovedkortet, og den gangen kom vi fram til at det var hyggelig med god layout, mange tilkoblingsmuligheter, SATA 6 Gbit/s-, USB 3.0- og PCI Express 3.0-støtte, overklokkingsvennlighet og trådløst nettverkskort (b/g/n). Det var ingen spesielle negative bemerkninger.

Asus P8Z77-V PRO får du fra 1419 kroner.

3. Asus Maximus V Formula

Røde Asus Maximus V Formula skiller seg ikke bare ut med tanke på fargen, men også med formfaktoren E-ATX. Ellers er brikkesettet sedvanlige Intel Z77, mens sokkelen er LGA1155.

I testen vår kaller vi det for «verstingkort for spillere», og det kan således skryte av mye funksjonalitet, trådløst nettverkskort og Bluetooth, SATA 6 Gbit/s-, USB 3.0- og PCI Express 3.0-støtte, at det er svært overklokkingsvennlig, og at det kan vannkjøles. Plassmangel i kabinettet kan derimot være et problem, og prisen er litt stiv.

Prisen for dette hovedkortet starter på 1945 kroner.

2. MSI Z77A-GD55

Hva er dette? Ikke Asus? Du leste riktig, for det er MSI som inntar sølvplassen denne gangen.

Dette hovedkortet tilbyr ATX-formfaktor, Intel Z77-brikkesett og LGA1155-sokkel. Maksimalt støttet minne er 32 GB, mens blant tilkoblingene finner vi fire SATA 3 Gbit/s, to SATA 6 Gbit/s, HDMI og en del USB.

MSI Z77A-GD55 får du fra 950 kroner.

1. Asus P8Z77-V LX

Og gullet går til ... Asus! Modellen denne gangen er P8Z77-V LX.

ATX, Intel Z77, LGA1155 og maksimalt minne på 32 GB er stikkord her, samt tilkoblingsmuligheter for SATA, Firewire og HDMI. Gullvinneren har firekjernestøtte og integrert lydkort.

Prisen på Asus P8Z77-V LX starter på 759 kroner.

Dine tips

Har du noen tips til hovedkort? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Ta også en titt på våre hovedkortanbefalinger.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen