GUIDE: Android-tastatur 7 gode Android-tasturer du må prøve

Guide Android-tastatur

(Bilde: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no)

7 gode Android-tasturer du må prøve

På tide å slette standard-tastaturet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De færreste tenker kanskje noe særlig over hvilket tastatur de har på mobilen sin, og og som regel fungerer standardtastaturet greit nok. Det er imidlertid ingen grunn til ikke å prøve noe annet, for det finnes etter manges mening både bedre og mer interessante tastaturer der ute.

Android har lenge hatt et enormt utvalg av slike tastaturapper i Google Play, og de appene som har overlevd og vunnet stor popularitet har også hatt tid til å finpusse på detaljene. Dette er positivt for oss forbrukere, som dermed har fått bedre og mer effektive løsninger de siste par årene.

For at du skal slippe å lete gjennom mange forskjellige tastaturer for å finne ett som passer akkurat deg, har vi samlet en del av de aller beste i denne listen. De fleste av dem gjør det helt grunnleggende og litt til, mens et par av dem fokuserer på mer spesifikke ting eller enkelte målgrupper. Det kan uansett være lurt å prøve ut et par forskjellige før du avgjør hva du vil bruke – et tastatur er tross alt noe du bruker mange ganger daglig.

Slik bytter du tastatur på Android

Å bytte tastatur på en Android-telefon er i og for seg lekende lett, og de fleste tastaturappene guider deg gjennom det hele nokså smertefritt direkte fra appen. Om du finner ut at du vil skifte tilbake igjen eller bytte til et du allerede har lastet ned, må du imidlertid inn i innstillingene og grave litt. Hvor dette valget er plassert er dessuten individuelt fra telefon til telefon, og ikke noe som er standard i Android.

Artikkelforfatteren har selv en Sony Xperia Z1, og for å bytte tastatur på den må du gå til Innstillinger --> Språk og inntasting. Der finner du en oversikt over de innstallerte tastaturene. Huk av for å aktivere det tastaturet du vil bruke under kategorien «Tastatur og tastemetoder», og trykk så på Standard øverst under samme kategori. Velg så det tasturet du ønsker å ha som standard, og du er klar.

Gå til Innstillinger --> Språk og inntasting, og huk deretter av for tastatur og trykk Standard.
Gå til Innstillinger --> Språk og inntasting, og huk deretter av for tastatur og trykk Standard.Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Det burde ikke være veldig store ulikheter, men det kan forekomme andre navn på valg og kategorier på telefoner fra andre produsenter på din Android. Når du først har funnet innstillingen er det uansett en smal sak å bytte tastatur når du enn måtte ønske det.

Men hva du skal bytte til er en annen sak. Det får du bedre greie på under (alle har støtte for norsk språk):

SwiftKey –- Giganten

SwiftKey fås i mange gøyale farger og utforminger.
SwiftKey fås i mange gøyale farger og utforminger.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

SwiftKey er en av de absolutte gigantene hva angår alternative tastaturer, og kan med mellom 10 og 50 millioner nedlastinger skryte av å være det desidert mest nedlastede Androidtastaturet på markedet. Først og fremst skyldes dette at SwiftKey gir deg en helt fullstendig gjennomført pakke på alle nivåer – pluss litt til.

Tastaturet har for eksempel en autokorrekt som ligger helt i toppsjiktet, samtidig som det i tillegg gjetter ordene du er i ferd med å skrive før du har skrevet dem. Dette er mulig fordi SwiftKey gradvis lærer seg skrivestilen din, og foreslår ord deretter. Skriver du for eksempel «Du» som starten på en setning, vil du få opp de tre ordene du oftest bruker etter det ordet som forslag.

Er du fornøyd med ordet som dukker opp i forslagslisten trykker du enkelt og greit mellomromstasten, og – vips – så dukker det opp.

SwiftKey gir deg også en hel mengde temaer du kan tilpasse brukeropplevelsen med, samt et solid emoji-tastatur, sveipefunksjon for å skrive ord og talegjenkjenning. Du kan også bytte sømløst mellom opptil 3 forskjellige språk ved å holde inne og sveipe mellomromstasten. Med over 80 forskjellige språk mangler det heller ikke på valg.

Last ned: SwiftKey (gratis)

Swype -- Bedre på sveiping

Swype er en del smidigere når du sveiper enn for eksempel SwiftKey. Du trenger ikke nødvendigvis sveipe så nøyaktig for å ende opp med riktig ord.
Swype er en del smidigere når du sveiper enn for eksempel SwiftKey. Du trenger ikke nødvendigvis sveipe så nøyaktig for å ende opp med riktig ord.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Et annet svært godt alternativ til standardtastaturet ditt er Swype. Som navnet antyder, er det ikke som et klassisk tastatur at Swype virkelig kommer til sin rett. Det er ved sveiping. Om du ikke allerede vet hva sveiping er, så er det kort fortalt en funksjon som lar deg sveipe fra bokstav til bokstav for å få frem ordforslag.

Mange mener dette er en mer effektiv måte å skrive på, mens helt sikkert like mange ikke greier å venne seg til det. Swype er et helt ok tastatur rent utenom denne funksjonen også, men om du ikke liker å sveipe er det egentlig ingen tungtveiende argumenter for å velge Swype.

Uten denne funksjonen er tastaturet nemlig mer eller mindre et standardtastatur med emojis, spesialtegn, fin layout, stemmegjenkjenning og ordforslag. Ordforslagene er for øvrig nokså presise, men ikke så presise at det er noen grunn til å velge Swype kun på grunn av det. Swype oppleves imidlertid som mer presist og responsivt når du først sveiper, så om du liker denne skrivemetoden er dette definitivt tastaturet for deg.

Last ned: Swype (gratis)

Fleksy -- Stilrent og enkelt

Fleksy er et stilrent og bra tastatur. Og bedre blir det nok også når det får full støtte for norsk språk.
Fleksy er et stilrent og bra tastatur. Og bedre blir det nok også når det får full støtte for norsk språk.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Sammen med Swype og SwiftKey er Fleksy et av tre mest populære tastaturene til Android, og det er det en god grunn til. Dette er rett og slett et godt og funksjonelt tastatur, med mange tilpasningsmuligheter og temaer. Tilpasningsmulighetene er imidlertid stort sett overfladiske, og gjør ikke noe reellt med selve brukeropplevelsen.

Fleksy kan for øvrig skryte av å være det raskeste tastaturet i verden. Et spill der du kan konkurrere om å skrive den standardiserte teksten fortest er også inkludert i tastatur-appen. En rekke andre konkurranser og «mål» som belønnes med medaljer og nivåer gjør også brukeropplevelsen til noe utenom det vanlige.

Tastaturet er delt opp i tre rader, og er svært ryddig og pent. Du har tilgang til en spesialtegnmeny, en emoji-meny, mellomrom, tilbaketast, bokstaver og punktum fra forsiden. På Fleksy kan du imidlertid ikke sveipe, og salgsargumentet er først og fremst at tastaturet har en ekstremt nøyaktig autokorrekt. Faktisk finnes det en medalje i Fleksy for å skrive 1 000 ord der du bommer på hver eneste bokstav. Ordforslagene kan også enkelt og effektivt velges eller velges bort ved å sveipe opp eller ned. Sveiper du fra høyre mot venstre sletter du forrige ord. Smart.

Det litt småkjipe for oss nordmenn er imidlertid at Fleksy enn så lenge bare finnes i betaversjon med norsk språk. Autokorrekten fungerer her også, men ikke på langt nær like godt som på engelsk.

Last ned: Fleksy (gratis)

Hacker´s Keyboard -- For det lille ekstra

Hacker´s Keyboard gir deg masse muligheter. Kanskje for mye.
Hacker´s Keyboard gir deg masse muligheter. Kanskje for mye.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Navnet på dette tastaturet høres kanskje ikke så veldig tillitsvekkende ut, men det henspiller på noe relativt uskyldig, nemlig at du får en drøss funksjoner her. Hacker´s Keyboard er mobiltastaturet som aldri skulle ha eksistert, nettopp fordi det er et fullverdig PC-tastatur på en liten mobilskjerm. Her får du alle de vante knappene fra PC-en din, pakket inn i en mobilvennlig pakke. 

Det skal imidlertid sies at om tastaturet ditt hadde sett ut som Hacker´s KeyBoard gjør rett ut av pakka, så hadde du nok blitt noe avskrekket. Det er spekket med funksjoner, og til og med piltastene er på plass. Du får ingen sveipefunksjon eller emojimeny, men ellers er alle basisfunksjonene på plass.

Det virkelige trumfkortet er derimot tilpasningsmulighetene. Holder du inne talegjenkjenningsikonet, får du nemlig opp et menyvalg. I menyen kan du fininnstille så å si absolutt alt ved tastaturet, og listen er så lang at du skulle tatt deg god tid for å forstå hva alt sammen egentlig betyr for brukeropplevelsen. Den viktigste funksjonen er uansett at du kan velge helt fritt hvor mye skjermareale tastaturet skal dekke, og dertil individuelt for landskaps- og portrettmodus.

For den jevne bruker kan nok Hacker´s Keyboard bli litt for mye av det gode, men om du er en smule teknisk av deg kan det nok være en svært befriende opplevelse.

Last ned: Hacker´s Keyboard (gratis)

AI Type Keyboard -- Avansert og brukervennlig

AI Type Keyboard er et strålende alternativ til standardnettleseren din, men kan fort bli for komplisert om du beveger deg inn i menyene.
AI Type Keyboard er et strålende alternativ til standardnettleseren din, men kan fort bli for komplisert om du beveger deg inn i menyene.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Dette er et mindre kjent tastatur, men er samtidig et av de flotteste som finnes der ute. AI Type Keyboard er som den mindre kompliserte lillebroren til Hacker´s Keyboard. Etter at tastaturet fikk et strøk maling for litt siden ser det også pakket og klart ut for å betjene en hvilkens om helst Lollipop-telefon, selv om du fortsatt kan velge mange forskjellige layouts.

Du kan ikke bruke sveiping i dette tastaturet, men du får derimot full pakke på alle andre områder. Her er det ordforslag med en liten ekstrameny som lar deg velge nye ord eller slette det aktuelle ordet fra ordboka, talegjenkjenning, spesialtegnmeny, piltastmeny, en ekstra rad med tall øverst og en sidemeny som tar deg til emojitegn, søkefunksjon, utklippstavle, snarveier og ikke minst en innebygd kalkulator(!).

Særlig det sistnevnte gjør AI Type Keyboard nokså enestående.

På overflaten ser AI Type Keyboard nokså brukervennlig ut, men tar du steget inn i innstillingsmenyene ser du snart at dette er et tastatur som like gjerne kunne fått et proff-stempel på seg. Menyen som møter deg er om mulig enda lengre enn i Hacker´s Keyboard – og her er det fire av dem. Heldigvis trenger du ikke å bry deg om dem med mindre du absolutt vil, og det redder tastaturet fra å virke uoverkommelig komplisert.

Last ned: AI Type Keyboard (gratis)

GO Keyboard -- Del av noe større

GO Keyboard er oversiktlig og rikt på funksjoner og tilpasningsmuligheter.
GO Keyboard er oversiktlig og rikt på funksjoner og tilpasningsmuligheter.Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

GO Dev Team lager apper for det aller meste, og det er langt fra overraskende at de også har et tastatur. GO-apper har du kanskje vært borti fra før, og det er i så fall ikke overraskende. Appene er jevnt over ganske populære, og du får både hjemskjerm, nettleser, batterispareapp, nyhetsfeed og alt annet du kan komme på med GO-stempel på. Samtidig er det litt sånn at du enten liker eller hater GO.

Dermed kan det virke frustrerende når produsenten nærmest forsøker å tre andre apper nedover halsen din om du først bruker én GO-app.

Nettopp det skjer også i GO-tastaturet, der du har mulighet til å laste ned et utall utvidelser fra GO som skal hjelpe deg. En hel armé av temaer står også klare til tilpasse brukeropplevelsen din, og de er mer kreative enn de fleste andre der ute. Hva med et skikkelig gjennomført Hello Kitty-tastatur, for eksempel?

Spøk til side: GO Keyboard er et flott og intuitivt tastatur, med alle basisfunksjonene, emojis og en utmerket autokorrekt. Sveipefunksjon er også integrert, sammen med oversiktlige og responsive sidemenyer. Dersom du ikke er en utpreget GO-fan er det imidlertid en god sjanse for at dette ikke er din nye bestevenn. Men, det skader jo ikke å prøve.

Last ned: GO Keyboard (gratis)

SlideIT Keyboard -- En annerledes sveipeopplevelse

Dette tastaturet har samme salgsargument og hovedfokus som Swype, nemlig at det baserer seg på sveiping for å skrive ord. Men i SlideIT Keyboard får du mye mer funksjonalitet enn i Swype. La gå: dette er et ganske grunnleggende tastatur, men det har samtidig sine finesser. Sveipefunksjonen fungerer utmerket, og autokorrekten er lite kranglevoren selv om den kunne hatt en større norsk ordbok.

Det er faktisk kjempelett å sveipe med det bittelille tastaturet!
Det er faktisk kjempelett å sveipe med det bittelille tastaturet! Foto: Skjermdump/Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Det er imidlertid ikke det som gjør dette tastaturet interessant.

Nede i venstre hjørne av SlideIT Keyboard finner du nemlig et ikon du kan holde inne. Da dukker det opp en rekke svevende, blå ikoner over en rekke bokstaver. Du kan så sveipe over til et av disse ikonene for å for eksempel markere all teksten, kopiere teksten, ringe, gå inn i meldingsappen, sjekke kalenderen, stille klokken og – naturlig nok – legge inn emoji-er i teksten. Det er også snarveier til både internett og kamera. Disse snarveiene har kanskje lite med selve tastaturfunksjonene å gjøre, men praktisk er det.

Desto viktigere er nok funksjonen du får ved å holde inne i ikonet øverst til venstre. Da kan du enkelt tilpasse størrelsen på tastaturet i alle retninger, og kombinert med sveiping er det slett ingen dårlig idé. Dersom du minimerer tastaturet kraftig, blir nemlig avstanden mellom tastene såpass liten at sveipingen faktisk blir mer presis og effektiv. 

Dessverre koster tastaturet litt over 20 kroner, men nesten alle de andre tastaturene på listen har også betalte fullversjoner. 

Last ned: SlideIT Keyboard (22,99 kroner)

Andre alternativer

Det er noen svært gode alternativer som ikke fikk plass på listen som bør nevnes allikevel – og hvorfor de ikke fikk plass bør også nevnes. De kan imidlertid være verdt å følge med på, for de kan fort bli aktuelle.

Minuum - Dette tastaturet burde fått plass på listen, for det er et av de beste tastaturene som finnes der ute, og byr på en rekke spennende funksjoner. Det er for eksempel mulig å minimere tastaturet til omtrent halvparten av et vanlig tastatur, samtidig som det på nesten magisk vis alltid gjetter det ordet du forsøker å skrive.

Ulempen? Minuum finnes ikke i norsk versjon ennå.

Google Keyboard - Dette er Googles eget alternativ, og er så grunnleggende som du kan få det. Det er imidlertid mer strømlinjeformet og i tråd med nyeste programvare enn standardtastaturet ditt, så det kunne absolutt vært noe å vurdere.

Hvis det da ikke hadde vært for at tastaturet ennå ikke er lansert i Norge.

Har du en iPhone?
Her er de beste iOS-tastaturene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen