Dette er datalagringsdirektivet

Vi tar deg med på et dypdykk inn i hva det omdiskuterte datalagringsdirektivet faktisk vil innebære - på godt og vondt.

Erfaringer fra andre land

Danmark innførte datalagringsdirektivet allerede i september 2007. 2008-tall fra vår nabo i sør viser at internett- og teletilbyderne bare dette året lagret rundt 82 000 poster med trafikkdata per innbygger.

Totalt ble det i Danmark loggført svimlende 450 milliarder poster med trafikkdata bare i 2008. Dette tallet forventes å øke med noe mellom 50 prosent og en dobling hvert år, i takt med den eksplosive økningen i bruk av digitale kommunikasjonsmidler.

Tyskland innførte også DLD i 2007. Dette resulterte i at over 34 000 personer klaget det nye regelverket inn for grunnlovsdomstolen, noe som var ny rekord i tysk rettshistorie. I mars 2010 fant tysk høyesterett at direktivet er i strid med grunnloven, og avviste implementeringen av DLD i tysk lovverk.

Også i Romania har DLD blitt avvist. I oktober 2009 fastslo en domstol at den rumenske regjeringens implementering av datalagringsdirektivet var i strid med landets grunnlov. Romanias grunnlov garanterer nemlig retten til hemmelig korrespondanse.

Videre har Irland forsøkt å gå til søksmål for å få direktivet avslått, men landet tapte i EF-domstolen (EUs dømmende organ) tidlig i 2009. Irland, Hellas og Sverige er alle dømt for å ikke ha overholdt fristen for å gjennomføre direktivet, en frist som for EU-landene var satt til 15. mars 2009.

EUs datatilsynskomité med knusende kritikk

Datatilsynene i EUs 27 medlemsland undersøkte tidlig i 2010 hvordan DLD har blitt innført. Deres rapport kom med knusende kritikk av hvordan implementering har foregått, skal vi tro Aftenposten.no.

Granskningen skal blant annet ha vist at det i mange tilfeller blir lagret hva kommunikasjonen inneholder, selv om det i direktivet står svart på hvitt at innholdsdata ikke skal lagres. Videre lagrer noen land loggene i hele ti år, mens direktivet setter taket for lagringstid til to år.

– Vår rapport viser at dette enorme inngrepet i folks personvern ikke står i forhold til den nytten man har av denne overvåkingen. Det er ingen bevis som tyder på at dette direktivet vil hjelpe i kampen mot terror eller i bekjempelsen av alvorlig kriminalitet, sier Jacob Kohnstamm, leder for EUs datatilsynskomité, til Aftenposten.

Datatilsynskomiteen peker videre på at mengden av logger som lagres er så ekstremt stor at det er vanskelig å benytte dataene til noe konstruktivt. De mener at man burde bli flinkere til å sile ut urelevant data, noe som vil forenkle arbeidet til Politiet betraktelig.

Hoveddelen av rapportens kritikk går imidlertid ikke på DLD som sådan, men snarere på hvordan direktivet er blitt implementert av myndighetene i EU. Likevel kan det ikke stikkes under stol at datatilsynene i EU-landene ikke akkurat er fra seg av glede over datalagringsdirektivet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen