«Nye» iPad 2018 har et stort fokus på kreativitet.
«Nye» iPad 2018 har et stort fokus på kreativitet. (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Dette er Apples nye, kraftigere – men fortsatt billige – iPad

«Kraftigere enn alle Chromebooks og de fleste datamaskiner».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

iPad (2018)

Størrelse: N/A
Vekt: N/A
Skjerm: 9,7 tommer, Retina, Apple Pencil-støtte
Maskinvare: Apple A10 Fusion, 4 kjerner (2/2)
Lagringsplass: N/A
Operativsystem: iOS 11
Teknologi: 4G/LTE (kun noen modeller)
Kamera: 8 + 1,2 megapiksler
Batteri: N/A, opptil 10 timer ifølge Apple
Pris: Fra 3 490 kroner

Apple avholder i kveld en noe utradisjonell lansering, der de overhodet ikke har noen livesending og benytter et langt mindre lokale enn vanlig. Også er hele kalaset i Chicago, et godt stykke unna solvarme California. Men hva i all verden skulle selskapet egentlig lansere?

Som ventet var første produkt ut en splitter ny iPad, og her har Apple først og fremst oppgradert innsiden og de tingene vi ikke ser. Det vil si, designet er mer eller mindre identisk, det er fortsatt en Touch ID-leser i front og ingen ny og fjong ansiktsskanning som mange før lanseringen gjettet på. 

Det er egenskaper vi høyst sannsynlig først får se i en ny iPad Pro-generasjon. For det vanlige nettbrettet som nå går under navnet «iPad 2018» kan det som er nytt kort oppsummeres med to ord:

  • Prosessor
  • Penn

...men gi meg detaljene da!

Nye iOS 11 byr på mye fint – som en helt ny taskbar nederst som MacOS har hatt lenge. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ok, ok, det er litt mer å si! For det første er prosessoren svært sterk – noe av det kraftigste på markedet, faktisk. Det er snakk om A10 Fusion-brikka Apple fra før av har i blant annet iPad Pro 10,5, og som byr på 4 kjerner – hvorav to er høyytelseskjerner. Dette er også en mobilbrikke med svært gode grafikkegenskaper, sannsynligvis kun slått av Apples egne A10X Fusion- og A11 Bionic-prosessorer.

Apple selv sier oppgraderingen fra A9-brikken i dagens «iPad» vil gi hele 40 prosent bedre prosessorytelse og 50 prosent bedre grafikkytelse. Om tallene stemmer vil vi først vite når vi har brettet i hende. Om den oppgitte batteritiden på hele 10 timer stemmer, vil vi også vite da.

Om mengden minne er oppgradert vites ikke, men oppgraderingen på prosessorfronten virker å være motivert av et ønske om å bedre opplevelsen for utvidet virkelighet (AR) og kreative apper.

Se, du kan dissekere en frosk digitalt! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er også her Apple Pencil-støtten kommer inn. Apple viste for eksempel hvordan skoleelever nå kunne dissekere en frosk direkte i en AR-app, ved å plassere frosken foran deg og snitte i den med pennen. Et stort slag for dyrevelferd, og sannsynligvis gøy for skoleelever – men viktigere er det at det nå kommer alternativer til Apples egen penn.

Logitech lanserte nemlig i samarbeid med Apple en billigere penn, kalt «Crayon». Denne skal selges for rundt 500 kroner, eller omtrent halvparten av Apples penn. Også annet tilbehør, som billigere tastatur, ble vist frem.

Startprisen på nye iPad 2018 blir 3 490 kroner, altså det samme som dagens modell. «Refresh» har vel aldri truffet bedre enn for denne lanseringen.

En skolefokusert lansering

Split-screen kommer endelig til den billige iPad-en også. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

I skrivende stund er det ingenting annet enn ny iPad som er lansert fra podiet, og Apple har brukt rundt en time på å prate om hvor bra det nye brettet vil bli for skolevesenet. Fint det, men for de fleste av oss – som ikke er elever eller lærere – er det litt uvesentlig. 

Med dét sagt, så virker det som om Apple nå virkelig forsøker å ta steget og fullt ut bli en stor aktør i skolene. De gir for eksempel et avslag på de nye iPad-ene til læringsformål, 200 GB gratis lagring og lanserer en hel bråte nye apper myntet på læring.

For eksempel kan unger eller voksne lære å kode via Swift Playgrounds (Swift er Apples programmeringsspråk for iOS og MacOS), lærere kan administrere fagene sine via «Classroom» og elever kan følge opp skolearbeidet gjennom appen «Schoolwork».

Dette er et område Microsoft og Google lenge har hatt en liten dominans på, så kanskje er greit med litt konkurranse også fra eple-leiren?

Vi satte den billige iPad opp mot et Android-brett:
TEST: Kan billig Android være bedre enn billig Apple? »

(Kilde: Apple)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen