Dette er apples gigantiske datasenter
(Bilde: Apple)

Dette er apples gigantiske datasenter

Brenner av store summer og satser på fornybar energi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple melder nå at de skal brenne av 1,7 milliarder euro på to datasentre i Europa, hvilket gjør det hele til den største investeringen i denne verdensdelen. Anleggene befinner seg i Irland og Danmark, nærmere bestemt i County Galway og i Viborg på Midtjylland.

De kommende sentrene skal ta seg av Apples nettbaserte tjenester i Europa, og omfatter blant annet iTunes Store, App Store, iMessage, Kart og Siri.

Anlegget i Danmark, trykk for større bilde.
Anlegget i Danmark, trykk for større bilde. Foto: Apple

Apple legger vekt på at datasentrene utelukkende vil bli drevet av rene, fornybare energikilder fra første dag. Også de andre datasentrene til Apple benytter fornybar energi, men de nye vil bli enda mer miljøvennlige ifølge Apple. De skal blant annet samarbeide med lokale aktører om å utvikle nye energiprosjekter, for eksempel slikt som vindmøller eller tilsvarende.

Planlagt åpnet i 2017

Sentrene er på 166 000 kvadratmeter og er forventet å komme i drift i 2017. I forbindelse med byggingen kommer Apple til å gjøre enkelte grep som også kommer lokalmiljøet til gode.

I County Galway er planen å gjenskape deler av en skog som har blitt brukt til ulike former for skogsdrift. Her skal Apple plante ut trær av den opprinnelige sorten, samt lage en egen natursti. Tanken er at både ansatte og de lokale skal kunne bruke skogen til rekreasjon.

I Viborg er anlegget planlagt plassert i forbindelse med en av Danmarks største transformatorstasjoner og de trenger dermed ingen ekstra generatorer inne i anlegget. Videre er overskuddsvarmen fra datasenteret planlagt brukt til å varme opp husene i lokalmiljøet.

Apple satser også friskt på skjermfabrikk, spytter inn 12,8 milliarder kroner »

 (Kilde: Apple)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen