4K er greia i år, hvis du da har det riktige utstyret. (Bilde: Shutterstock)

Dette er alt utstyret du må ha for å se 4K

Strenge standarder gir deg ikke så mange valg.

For et par år siden var det store forventninger knyttet til 3D. Dette var noe «alle» måtte ha, eller i det minste ha et eller annet forhold til.

Men det har vært dårlig med godt TV-innhold i 3D, samtidig som at behovet for briller og lavere oppløsninger har gjort den fulle opplevelsen mindre optimal. I fjor ble det derfor varslet om 3Ds død, selv om selvsagt ikke alle er enige i det.

I dag er en ganske annen tall- og bokstavkombinasjon som får blodet til å strømme og setter i gang siklerefleksen: 4K. Allerede i januar var det klart at 2014 kommer til å bli det store gjennombruddsåret for 4K-standarden – og da ikke bare for folk med ekstra god råd, men også for den vanlige mannen i gata.

Dette er 4K

Det som omtales som 4K i denne artikkelen har det fullstendige navnet 4K Ultra High Definition (4K UHD), eller 2160p – på samme måte som vi bruker 720p og 1080p for HD-formatene i dag. Oppløsningen for 4K UHD er da på 3840 x 2160 piksler, noe som er fire ganger så mange bildepunkter som dagens Full HD eller 1080p.

Detaljnivået i 4K kan faktisk nesten gi en «3D-opplevelse» i seg selv.
Detaljnivået i 4K kan faktisk nesten gi en «3D-opplevelse» i seg selv.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det er et par problemer forbundet med å kalle denne oppløsningen for 4K. Det ene er at 4K står for 4000, mens bredden faktisk er på 3840 piksler – betegnelsen passer altså ikke med virkeligheten. Et annet problem er at 4K-betegnelsen allerede har vært i bruk i flere år, men da innen digital kino. Da hjelper det heller ikke at dette er et bredere format, med 4096 x 2160 piksler.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen