4K er greia i år, hvis du da har det riktige utstyret. (Bilde: Shutterstock)

Dette er alt utstyret du må ha for å se 4K

Strenge standarder gir deg ikke så mange valg.

For et par år siden var det store forventninger knyttet til 3D. Dette var noe «alle» måtte ha, eller i det minste ha et eller annet forhold til.

Men det har vært dårlig med godt TV-innhold i 3D, samtidig som at behovet for briller og lavere oppløsninger har gjort den fulle opplevelsen mindre optimal. I fjor ble det derfor varslet om 3Ds død, selv om selvsagt ikke alle er enige i det.

I dag er en ganske annen tall- og bokstavkombinasjon som får blodet til å strømme og setter i gang siklerefleksen: 4K. Allerede i januar var det klart at 2014 kommer til å bli det store gjennombruddsåret for 4K-standarden – og da ikke bare for folk med ekstra god råd, men også for den vanlige mannen i gata.

Dette er 4K

Det som omtales som 4K i denne artikkelen har det fullstendige navnet 4K Ultra High Definition (4K UHD), eller 2160p – på samme måte som vi bruker 720p og 1080p for HD-formatene i dag. Oppløsningen for 4K UHD er da på 3840 x 2160 piksler, noe som er fire ganger så mange bildepunkter som dagens Full HD eller 1080p.

Detaljnivået i 4K kan faktisk nesten gi en «3D-opplevelse» i seg selv.
Detaljnivået i 4K kan faktisk nesten gi en «3D-opplevelse» i seg selv.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det er et par problemer forbundet med å kalle denne oppløsningen for 4K. Det ene er at 4K står for 4000, mens bredden faktisk er på 3840 piksler – betegnelsen passer altså ikke med virkeligheten. Et annet problem er at 4K-betegnelsen allerede har vært i bruk i flere år, men da innen digital kino. Da hjelper det heller ikke at dette er et bredere format, med 4096 x 2160 piksler.

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen