Dette bør du vite om Firefox OS
Teknofil
(Bilde: Brion VIBBER / Wikimedia Commons, Mozilla)

Dette bør du vite om Firefox OS

Her er noe av det Mozillas mobile operativsystem har å by på.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mens Android, iOS og Windows Phone kniver om andelene på smarttelefonmarkedet, kommer Firefox OS inn som nok en utfordrer. Hva har dette mobile operativsystemet å by på?

Danske Computerworld har nå gått gjennom flere av de viktigste spørsmålene, i et forsøk på å gi deg et visst inntrykk av hva vi har i vente.

Åpen kildekode

Det er selskapet Mozilla som er pådriveren bak Firefox OS. Som du sikkert har gjettet allerede, står denne virksomheten også bak nettleseren Firefox.

I likhet med nettleseren er Firefox OS fritt og har åpen kildekode, noe Android også kan skryte av. Begge disse mobil-OS-ene er videre basert på Linux, og den åpne kildekoden betyr at flere aktører enn Mozilla kan være med på å utbedre kildekoden.

HTML5 bak alt

Som nevnt tar Firefox OS utgangspunkt i den frie og åpne OS-familien Linux. Operativsystemet bygger også på HTML5 og JavaScript, og hensikten er at all programvare skal være basert på HTML5 – inkludert apper, beskjeder og telefonsamtaler.

Arktitekturen bak Firefox OS består av Linux-kjernen i bunn, samt infrastrukturlaget Gonk, kjøretidsmiljøet Gecko og applikasjonslaget Gaia.

Tradisjonelt grensesnitt

Mens den bakomliggende teknologien i Firefox OS kan minne litt om rivalen Android, er det også likheter å spore i brukergrensesnittet og brukeropplevelsen.

Med på lasset følger kjente elementer som startskjerm og app-ikoner, samt integrerte funksjoner for Facebook og Twitter. Den innbakte karttjenesten heter HERE Maps, og er lagd av Nokia. Andre egenskaper inkluderer Firefox som nettleser og en egen markedsplass for Firefox-apper.

Spania først ute

De første telefonene med Firefox OS dukker opp i Spania og Tyskland. Det er i tillegg mulig å teste ut Firefox OS i en simulert versjon, og denne kan du laste ned fra Mozilla.org.

Operatører som støtter Firefox OS er blant andre Deutsche Telekom, Telefonica og Telenor. Sistnevnte åpner i første omgang for bruk og salg i Sentral- og Øst-Europa.

Maskinvareprodusenter med på laget er Alcatel med One Touch Fire og ZTE med mobilen Open. Senere kommer LG, Spring og Qualcomm inn i bildet.

Vi har prøvd Firefox-mobilen:
Sniktitt: ZTE Open »

(Kilde: Computerworld DK)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen